Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
2259209
osób.
Oni są z nami:
Walory lecznicze i odżywcze głogu
Na temat właściwości głogu jest wiele przystępnie napisanych publikacji, szczególnie w tygodnikach dla kobiet. Informacje na jego temat trudno jednak znaleźć w kulturystycznych miesięcznikach. Szkoda, gdyż ta roślina może być przydatna w leczeniu i diecie osób uprawiających ćwiczenia siłowe. Dla użytkowników JWIP.PL przedstawiam - w skrótowym ujęciu - podstawowe informacje o właściwościach głogu, które nie wypada nie znać.

W medycynie - od wieków - stosuje się dwa gatunki głogu: głóg, jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Owoc tego ostatniego zawiera jedną pestkę, natomiast głogu dwuszyjkowego – dwie pestki.
Lecznicze właściwości owoców głogu znane były już w starożytnej Grecji i opisane przez Dioskorydesa. W średniowieczu uważano głóg za dobry środek nasercowy, a mielone owoce dodawano do ciasta przeznaczonego do wypieku chleba. Od dawna był stosowany do leczenia podagry, zapalenia opłucnej i krwawień wewnętrznych.
Należy wspomnieć, że w tradycji chrześcijańskiej drzewo głogu uchodziło za święte, gdyż uważano, że kształtem przypomina koronę cierniową noszoną przez Chrystusa.Henryk VII używał głogu, jako symbolu mocy i zwycięstwa po pokonaniu Ryszarda III na polach Bosworth.

Głóg dwuszyjkowy występuje w Europie, Azji, Afryce Północnej. W Polsce rośnie w lasach, zaroślach, na porębach. Jest to krzew lub drzewo cierniste sięgające do 3 -8 m wysokości. Na świecie występuje ok. 30 gatunków głogu, w Polsce zaledwie kilka. Surowcem produktów leczniczych są kwiatostany i owoce głogu.
W kwiatostanach głogu stwierdzono obecność flawonoidów, (0, 8-1%), cukrów, kwasów organicznych (krategolowy, ursonowy, cytrynowy, kawowy), olejków eterycznych, prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C składników mineralnych (żelazo, mangan, kobalt).Owoce głogu zawierają duże ilości pektyn, związki mineralne, prowitaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C, kwasy organiczne, cukry, olejki eteryczne, bioflawonoidy itp.

Wyciągi z kwiatów głogu rozszerzają naczynia wieńcowe, działają również uspakajająco, przeciwuczuleniowo, moczopędnie i przeciwreumatycznie. Głóg to doskonały lek na serce, a jak wiemy ci, którzy intensywnie ćwiczyli i korzystali z anabolików mają m.in. kłopoty z sercem. Zawartość flawonoidów (witeksyna, zowiteksyna, orientyna, apigenina) w kwiatostanach i owocach głogu korzystnie wpływają na pracę serca. Nie bez znaczenia są również katechiny zwane procyjanidami.

Polscy naukowcy z Warszawskiej Akademii Medycznej stwierdzili, że katechiny wspomagają działanie flawonoidów, poprzez zwiększenie efektu rozkurczowego tętnic wieńcowych. Występują wówczas silne skurcze. Współczesna medycyna zauważa, że wspólne działanie flawonoidów i magnezu wzmacnia bardzo serce. Głóg jest zalecany nie tylko osobom starszym, ale również w b. podeszłym wieku oraz młodym, szczególnie w okresie przedzawałowym, czy też pozawałowym.
Głóg jest stosowany w schorzeniach tarczycy, w chorobie gośćcowej, zatruciach nikotyną, alkoholem, w chorobach zakaźnych itp. Podawany jest także w przypadkach stwardnienia tętnic i nadciśnieniu. Wyciągi z głogu wchodzą w skład leków ziołowych; przyspieszają rekonwalescencję, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi.

Polecam nalewkę na głogu. Ona skutecznie przeciwdziała objawom dusznicy bolesnej, trudnościom w oddychaniu i reguluje tętno. Wskazane jest podawanie, co pół godziny 5-10 kropel nalewki a po ataku 5 kropli 3x dziennie. Nalewkę przygotowuje się z 1 części soku ze świeżych kwiatów na 2 części spirytusu, pozostawiając do naciągnięcia na 15 dni. Nalewkę taką można sporządzić też z owoców. Nie zaleca się stosowania głogu w przypadku dolegliwości związanych z tzw., refluksem żołądkowo - przełykowym.

Współczesne lecznictwo chętnie wykorzystuje kwiatostany i owoce głogu, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca itp.
A w diecie? Z młodych i delikatnych listków oraz sparzonych uprzednio pestek można przygotować namiastkę herbaty. W niektórych krajach suszone, mielone owoce są do dziś dodawane do ciasta na placki Z owoców głogu sporządza się kompoty, kisiele, galaretki, dżemy, nalewki, wina, wódki, syropy. Syrop stosuje się w stanach niepokoju, uporczywych bólach głowy, przy wyczerpaniu psychicznym. Ułatwia zasypianie i poprawia pamięć.

Przemysł farmaceutyczny wytwarza wiele preparatów gotowych z udziałem tych surowców, czyli wybór jest duży, a aptekarz doradzi co kupić. Pamiętajmy, że głóg ze względu na swoje wysokie walory lecznicze jest godny polecenia tym, którzy ciężko ćwiczą na siłowni.
Autorka : Maria Szustakowska –Chojnacka, luty 2009 r.
Rej.146/ medycyna -11 / 11.11.2010 r.
Ostatnia aktualizacja 11.10.2010 r. godz. 14:25


Ostatnie Artykuły
Truskawki w diec...
Pamięć o Stanisła...
Kto zasługuje na ...
Kto zasługuje na ...
Kto zasługuje na ...
Flesz
Obraz
Obraz
GALERIA PRAC WOJTKA SIUDMAKA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów
Ankieta
Ile masz lat?

poniżej 16 l.

16 - 20 l.

21 - 30 l.

31 - 50 l.

powyżej 50 l.

Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE