Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
2245060
osób.
Oni są z nami:
Walory lecznicze i odżywcze głogu
Na temat właściwości głogu jest wiele przystępnie napisanych publikacji, szczególnie w tygodnikach dla kobiet. Informacje na jego temat trudno jednak znaleźć w kulturystycznych miesięcznikach. Szkoda, gdyż ta roślina może być przydatna w leczeniu i diecie osób uprawiających ćwiczenia siłowe. Dla użytkowników JWIP.PL przedstawiam - w skrótowym ujęciu - podstawowe informacje o właściwościach głogu, które nie wypada nie znać.

W medycynie - od wieków - stosuje się dwa gatunki głogu: głóg, jednoszyjkowy i dwuszyjkowy. Owoc tego ostatniego zawiera jedną pestkę, natomiast głogu dwuszyjkowego – dwie pestki.
Lecznicze właściwości owoców głogu znane były już w starożytnej Grecji i opisane przez Dioskorydesa. W średniowieczu uważano głóg za dobry środek nasercowy, a mielone owoce dodawano do ciasta przeznaczonego do wypieku chleba. Od dawna był stosowany do leczenia podagry, zapalenia opłucnej i krwawień wewnętrznych.
Należy wspomnieć, że w tradycji chrześcijańskiej drzewo głogu uchodziło za święte, gdyż uważano, że kształtem przypomina koronę cierniową noszoną przez Chrystusa.Henryk VII używał głogu, jako symbolu mocy i zwycięstwa po pokonaniu Ryszarda III na polach Bosworth.

Głóg dwuszyjkowy występuje w Europie, Azji, Afryce Północnej. W Polsce rośnie w lasach, zaroślach, na porębach. Jest to krzew lub drzewo cierniste sięgające do 3 -8 m wysokości. Na świecie występuje ok. 30 gatunków głogu, w Polsce zaledwie kilka. Surowcem produktów leczniczych są kwiatostany i owoce głogu.
W kwiatostanach głogu stwierdzono obecność flawonoidów, (0, 8-1%), cukrów, kwasów organicznych (krategolowy, ursonowy, cytrynowy, kawowy), olejków eterycznych, prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C składników mineralnych (żelazo, mangan, kobalt).Owoce głogu zawierają duże ilości pektyn, związki mineralne, prowitaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C, kwasy organiczne, cukry, olejki eteryczne, bioflawonoidy itp.

Wyciągi z kwiatów głogu rozszerzają naczynia wieńcowe, działają również uspakajająco, przeciwuczuleniowo, moczopędnie i przeciwreumatycznie. Głóg to doskonały lek na serce, a jak wiemy ci, którzy intensywnie ćwiczyli i korzystali z anabolików mają m.in. kłopoty z sercem. Zawartość flawonoidów (witeksyna, zowiteksyna, orientyna, apigenina) w kwiatostanach i owocach głogu korzystnie wpływają na pracę serca. Nie bez znaczenia są również katechiny zwane procyjanidami.

Polscy naukowcy z Warszawskiej Akademii Medycznej stwierdzili, że katechiny wspomagają działanie flawonoidów, poprzez zwiększenie efektu rozkurczowego tętnic wieńcowych. Występują wówczas silne skurcze. Współczesna medycyna zauważa, że wspólne działanie flawonoidów i magnezu wzmacnia bardzo serce. Głóg jest zalecany nie tylko osobom starszym, ale również w b. podeszłym wieku oraz młodym, szczególnie w okresie przedzawałowym, czy też pozawałowym.
Głóg jest stosowany w schorzeniach tarczycy, w chorobie gośćcowej, zatruciach nikotyną, alkoholem, w chorobach zakaźnych itp. Podawany jest także w przypadkach stwardnienia tętnic i nadciśnieniu. Wyciągi z głogu wchodzą w skład leków ziołowych; przyspieszają rekonwalescencję, zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi.

Polecam nalewkę na głogu. Ona skutecznie przeciwdziała objawom dusznicy bolesnej, trudnościom w oddychaniu i reguluje tętno. Wskazane jest podawanie, co pół godziny 5-10 kropel nalewki a po ataku 5 kropli 3x dziennie. Nalewkę przygotowuje się z 1 części soku ze świeżych kwiatów na 2 części spirytusu, pozostawiając do naciągnięcia na 15 dni. Nalewkę taką można sporządzić też z owoców. Nie zaleca się stosowania głogu w przypadku dolegliwości związanych z tzw., refluksem żołądkowo - przełykowym.

Współczesne lecznictwo chętnie wykorzystuje kwiatostany i owoce głogu, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu, wzmacniają mięsień serca itp.
A w diecie? Z młodych i delikatnych listków oraz sparzonych uprzednio pestek można przygotować namiastkę herbaty. W niektórych krajach suszone, mielone owoce są do dziś dodawane do ciasta na placki Z owoców głogu sporządza się kompoty, kisiele, galaretki, dżemy, nalewki, wina, wódki, syropy. Syrop stosuje się w stanach niepokoju, uporczywych bólach głowy, przy wyczerpaniu psychicznym. Ułatwia zasypianie i poprawia pamięć.

Przemysł farmaceutyczny wytwarza wiele preparatów gotowych z udziałem tych surowców, czyli wybór jest duży, a aptekarz doradzi co kupić. Pamiętajmy, że głóg ze względu na swoje wysokie walory lecznicze jest godny polecenia tym, którzy ciężko ćwiczą na siłowni.
Autorka : Maria Szustakowska –Chojnacka, luty 2009 r.
Rej.146/ medycyna -11 / 11.11.2010 r.
Ostatnia aktualizacja 11.10.2010 r. godz. 14:25


Ostatnie Artykuły
Truskawki w diec...
Pamięć o Stanisła...
Kto zasługuje na ...
Kto zasługuje na ...
Kto zasługuje na ...
Flesz
Włochy – Wenecja
Włochy – Wenecja
DARIUSZ PACAK PODRÓŻE KSZTAŁCĄ
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów
Ankieta
Ile masz lat?

poniżej 16 l.

16 - 20 l.

21 - 30 l.

31 - 50 l.

powyżej 50 l.

Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE