
Aby byæ zdrowym, silnym jak Herkules i zwinnym jak lew!. Na zdjêciu plakat z ME w kulturystyce Ateny 1981 r.
Jedn± z typowych chorób dopadaj±cych nas jesieni± i zim± jest przeziêbienie. (nie nale¿y myliæ go z gryp± ). Typowe przeziêbienie rozpoczyna siê bólem gard³a, kichaniem, przekrwieniem i katarem, po którym pojawia siê kaszel. Objawy wystêpuj± po tygodniu do 10 dni. Przeziêbienie mo¿e wywo³aæ ponad 200 ró¿nych wirusów, najczê¶ciej rhinowirusy, które s± bardzo zara¼liwe. Przenoszone s± drog± kropelkow±. Chory kichaj±c, czy kaszl±c wydala wirusy a osoba zdrowa wdycha je z powietrzem itp.
Nie ma lekarstwa na przeziêbienia, leczy siê tylko jego objawy. Zwykle nie jest nawet potrzebna porada lekarska. W przypadku infekcji na tle wirusowym temperatura cia³a jest nieznacznie podwy¿szona, czasem obserwuje siê zapalenia spojówek i powiêkszeni e wêz³ów ch³onnych na szyi. Leczenie sprowadza siê do ³agodzenia objawów. W tym celu stosuje siê leki przeciwgor±czkowe, przeciwzapalne i ³agodz±ce ból gard³a( syropy, tabletki do ssania, mieszanki zio³owe itp.
Masa¿ twarzy z zastosowaniem olejku eukaliptusowego mo¿e zmniejszyæ przekrwienie nosa. K±piele w gor±cej wodzie z dodatkiem olejku eukaliptusowego lub sosnowego ³agodz± trudno¶ci w oddychaniu, bóle miê¶niowe. Dzia³aj± korzystnie w trakcie przeziêbienia herbatki zawieraj±ce je¿ówkê, imbir itp. Do naparu z imbiru mo¿na dodaæ miód, sok malinowy. Do potraw dodawaæ czosnek, cebulê. chrzan. P³ukanie gard³a herbatk± z kozieradki lub rumianku ³agodzi ból gard³a.
Korzystne jest regularne nawil¿anie gard³a i nawadnianie organizmu. Dlatego zaleca siê picie du¿ej ilo¶ci p³ynów i inhalacje z lekko osolonej wody. Przy uporczywym kaszlu, chrypie pomaga picie soku z buraka, na drapanie gard³a dobry jest syrop z cebuli. Gdy wystêpuje gor±czka, zanurzyæ nogi w gor±cej wodzie, za³o¿yæ skarpety, wypiæ gor±c± herbatê z sokiem malinowym i po³o¿yæ siê do ³ó¿ka. Mo¿na te¿ u¿yæ paracetamol.
W³a¶ciwo¶ci napotne ma krwawnik, miêta obni¿a gor±czkê, ³agodzi kaszel. Napar z lipy ma w³a¶ciwo¶ci przeciw gor±czkowe itd.
Aby przetrwaæ ten trudny okres nale¿y spo¿ywaæ produkty bogate w witaminy, szczególnie w witaminê C. Po¿ywienie powinno byæ równie¿ bogate w wapñ. Bogate w wapñ s± rzepa i seler.
Spaceruj±c po lesie warto ¿uæ p±ki modrzewia lub ¶wierku, poniewa¿ dzia³a to profilaktycznie i leczniczo.
Z porady lekarskiej nale¿y skorzystaæ, gdy pojawiaj± siê powik³ania. Najczêstsze powik³ania to wtórne zaka¿enia bakteryjne uszu, gard³a, zatok i p³uc. Je¶li wyst±pi± takie powik³ania konieczne jest za¿ywanie antybiotyków
Infekcje wirusowe nie powinny byæ leczone antybiotykami. Antybiotyki dzia³aj± tylko na bakterie.
Na razie grypa nas omija, ale ju¿ jest zapowiadana prze media! Najwy¿szy czas, aby siê zaszczepiæ.
Przyjêcie szczepionki musi byæ konsultowane z lekarzem. Szczepiæ siê nale¿y ka¿dego roku, poniewa¿ wirus tej grypy ulega mutacji. Najlepiej zrobiæ to w pa¼dzierniku lub na pocz±tku listopada.
Ministerstw Zdrowia informuje, ¿e grypa jest bardzo niebezpieczn± chorob± zaka¼n±. Mo¿e powodowaæ gro¼ne dla organizmu powik³ania, a w szczególno¶ci:
- zapalenie p³uc i oskrzeli,
- zapalenie mózgu i opon mózgowych,
- zapalenie ucha ¶rodkowego i zatok,
- zapalenie miê¶nia sercowego,
- wystêpowanie zaburzeñ rytmu serca.
To powinno przekonaæ æwicz±cych si³owo do szczepienia ochronnego, które jest najlepszym sposobem na unikniêcia zarówno grypy jak i jej ewentualnych powik³añ*
Wiele osób myli grypê z przeziêbieniem lub infekcj± górnych dróg oddechowych. Grypa jest znacznie ciê¿sz± chorob± ni¿ przeziêbienie. Mo¿e daæ powik³ania wymienione powy¿ej, a nawet zakoñczyæ siê ¶mierci±
Objawy grypy podobne s± do objawów ciê¿kiego przeziêbienia; gor±czka, ból gard³a, bóle miê¶niowe, katar, kaszel, ból g³owy. Pojawiaj± siê gwa³towniej, s± ciê¿sze i trwaj± d³u¿ej.
W profilaktyce grypy wskazana jest odpowiednia dieta, Jad³ospis powinien zawieraæ przede wszystkim jak najwiêksze ilo¶ci owoców bogatych w witaminê C. Przynajmniej trzy razy w tygodniu warto zje¶æ rybê- ¼ród³o kwasów omega3. Z diety nale¿y wyeliminowaæ potrawy sma¿one, warto zast±piæ je zupami jarzynowymi, np. krupnikiem itp.
Witamina A i C oraz cynk zapobiegaj± przeziêbieniom i grypie, W okresie zwiêkszonej zapadalno¶ci na te choroby zaleca siê przyjmowanie zalecanej dawki, aby zapobiec infekcjom( 1g witaminy C – trzy razy dziennie oraz 1 tabletka cynku, co 2 godziny w ilo¶ci 6 razy dziennie).
Du¿e ilo¶ci witaminy C mog± wywo³aæ biegunkê, nale¿y je wtedy zmniejszyæ. Je¶li choruje siê na nerki lub pêcherz nie nale¿y stosowaæ du¿ych ilo¶ci witaminy C. Najlepszym lekarstwem na grypê jest le¿enie w ³ó¿ku i odpoczynek dopóty organizm walczy z gryp±
* z programu profilaktyki m. St. Warszawy.
Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka, Pa¼dziernik 2010
Przeczytaj mój artyku³ pt. „Czosnek – cud natury”, jest w dziale „MEDYCYNA”.
Rej. 146/ medycyna - 12/ 2010.10.21
Ostatnia aktualizacja 2010.10.30 godz.06:53
|