(Fot. z arch.)
Dla zaawansowanych naturalnych kulturystów
Ka¿dy z æwicz±cych kulturystykê przezywa na ogó³ taki okres, kiedy nastêpujê impas w rozwoju si³y i masy miê¶niowej, a nawet regres. Mo¿e to byæ spowodowane przemêczeniem i wtedy wskazana jest 2 - 3 tygodniowa przerwa w treningach. Bywa jednak czêsto i tak, ze impas w postêpach spowodowany jest stresem, stosowaniem przez d³u¿szy czas monotonnego programu treningowego, przyzwyczajeniem siê miê¶ni do okre¶lonych bod¼ców. Najnowsze do¶wiadczenia amerykañskie dowiod³y, ¿e w takim przypadku nie nale¿y przerywaæ ca³kowicie treningu, lecz wróciæ do jego podstaw.
Jak to zrobiæ? Przez 2 – 3 tygodnie trenuje siê tylko 2 razy w tygodniu stosuj±c miêdzy poszczególnymi podej¶ciami 6 – sekundowe przerwy wypoczynkowe. Stosujemy tylko 5 æwiczeñ na najwiêksze grupy miê¶niowe, ka¿de æwiczenie wykonujemy w 11 seriach (1 seria 10 powtórzeñ i 10 serii po jednym powtórzeniu). Zmuszamy w ten sposób miê¶nie do du¿ych, ale krótko trwaj±cych wysi³ków, na które jednak zu¿ywamy stosunkowo ma³o energii (w porównaniu z normalnym programem treningowym). Æwicz±c 10 serii pojedynczych zaczynamy zawsze od 95 procent ciê¿aru maksymalnego
(rekordu ¿yciowego, inaczej CM), ale w nastêpnych podej¶ciach mo¿emy zmieszaæ ciê¿ar o 1-2,5 kg.
Program na prze³amanie impasu treningowego
1.Wyciskanie sztangi w le¿eniu na poziomej ³awce – 1 seria z 10 powtórzeniami z CM 70 % i 10 serii po 1 powtórzeniu z 95 % CM.
2.Przysiady ze sztang± na barkach – 1 x 70 CM i 10 x 1 z (5 % CM.
3.Podci±ganie sztangi obur±cz do klatki piersiowej w opadzie przodem – 1 x 10 z 70 % CM i 10 x 1 z 95 % CM.
4.Wyciskanie sztangi zza karku w siadzie lub staniu – 1x 10 z 70 % CM i 10 x 1 z 95 % CM.
5.Martwy ci±g o prostych nogach – 1x 10 z 70 % CM i 10 x 1 z 95 % CM.
Taki 2- 3 tygodniowy trening „prze³amuj±cy” powoduje zwykle u æwicz±cych, po przej¶ciu na normalny cykl treningowy, znaczny i szybki przyrost masy miê¶niowej i si³y.
Autor:Henryk Jasiak ,1989 r.
Rej. /Porady -29./ 2011.02.15/.
Ostatnia aktualizacja: 2011.02.20 godz. 21:14/p>
|