(Rys. z arch.)
Na Forum JWIP.PL pad³o kilka pytañ od zatroskanych u¿ytkowników, wiêc krótko odpowiadam na ich pro¶bê , przybli¿aj±c temat ich zainteresowania.
Gdy po wypiciu mleka lub zjedzeniu przetworów mlecznych pojawiaj± siê wzdêcia, nudno¶ci mo¿e to byæ przyczyn± niedoboru laktazy, enzymu trawiennego rozk³adaj±cego dwucukier mleczny laktozê.
Nieliczni eksperci uznaj±, ¿e pierwotna ( wrodzona) nietolerancja laktozy jest g³ówn± przyczyn± wzdêæ lub biegunki po wypiciu mleka. Zdaniem innych badaczy jest ni± raczej zaka¿enie wirusowe, które powoduje zniszczenie b³ony ¶luzowej jelita, w której zlokalizowane s± enzymy trawi±ce laktozê. Prowadzi to wtórnie do nietolerancji laktozy. Wszyscy na ogó³ s± zgodni, ¿e niezale¿nie od mechanizmu powstawania, wch³anianie laktozy jest przyczyn± wzdêæ i biegunki. W tym przypadku, jak zalecaj± lekarze, wskazane jest odstawienie wszelkich pokarmów zawieraj±cych laktozê, z wyj±tkiem jogurtu i niektórych serów dojrzewaj±cych.
Warto wykonaæ jest test na tolerancjê laktozy. Zaleca siê ca³kowite odstawienie przetworów z mleka na tydzieñ czy dwa i sprawdzenie czy to przynosi poprawê. Dobrze jest, aby lekarz zleci³ badanie umo¿liwiaj±ce wykrycie nietolerancji laktozy. Polega ono na podawaniu doustnie 50 g laktozy a nastêpnie oznaczaniu stê¿enia glukozy w próbkach krwi w odstêpach dwu godzinnych. Wyst±pienie po up³ywie pó³ godziny uczucia dyskomfortu oraz wzdêcia brzucha i ni¿szy od prawid³owego wzrost stê¿enia glukozy we krwi wskazuj± na niedobór laktazy.
Produkty mleczne o zredukowanym stopniu laktozy, jak dojrzewaj±ce sery, ma¶lanka, kwa¶na ¶mietana, jogurt, s± lepiej przyswajane ni¿ zwyk³e mleko.
Je¶li lubimy mleko, nale¿y wraz z nim za¿ywaæ laktazê, dostêpn± w postaci p³ynnej lub w tabletkach. Je¶li to nie pomaga nale¿y piæ mleko sojowe.
U doros³ych wraz z wiekiem zostaje wstrzymana produkcja laktazy- enzymu jelitowego odpowiedzialnego za rozk³ad cukru laktozy. Brak jej lub za ma³a ilo¶æ w mleku powoduje wzdêcia.
W tym miejscu warto równie¿ wspomnieæ o ogólnych przyczynach wzdêæ i sposobów im zapobiegaj±cym.
Wzdêcie brzucha, jak wiadomo, jest spowodowane nadmiern± ilo¶ci± gazów w przewodzie pokarmowym. Powstaje w razie aerofagii-nadmiernemu zasysaniu powietrza w prze³yku lub wskutek fermentacji tre¶ci pokarmowej Itd. Jest odruchem na z³y zestaw pokarmów trafiaj±cych do ¿o³±dka lub efektem przejedzenia.
W zwalczaniu wzdêæ czêsto pomocne s± zio³a, które dzia³aj± rozkurczowo na miê¶nie g³adkie jelita, bakteriobójczo oraz pobudzaj± wydzielanie soku ¿o³±dkowego. Zalecane zio³a to; kminek, miêta pieprzowa, rumianek, koper w³oski, melisa, arcydziêgiel, kolendra itd.
Aby skutecznie zapobiegaæ wzdêciom nale¿y stosowaæ napary z zió³. Przygotowuje siê je nastêpuj±co;
- w przypadku kopru- sporz±dza siê go z1 ³y¿ki zmielonych owoców i szklanki wrz±tku, parzy 10- 15 minut i pije ,
- pot³uczone owoce kopru w³oskiego, li¶cie melisy, rozdrobnione korzenie arcydziêgla, korzenie goryczki, k³±cze tataraku (1 ³y¿eczka) zalewa szklank± wrz±cej wody i gotuje 2 -3 min pod przykryciem. Odstawia na 10 minut, i przecedza. Nale¿y piæ po 1/3 szklanki przed posi³kami.
- napar z miêty w warunkach domowych ma wielostronne zastosowanie, ( nie tylko przy wzdêciach, ale równie¿ przy bólach stawów i miê¶ni ).Przygotowuje siê go z 1 ³y¿ki li¶ci na 1 szklankê wrz±tku i pije po ½ szklanki 2-4 razy dziennie. Mo¿na te¿ sporz±dziæ napar zmiêty i melisy itd.
Istniej± równie¿ takie produkty, jak imbir, pietruszka, jogurty czy ananas, które zmniejszaj± wzdêcia .( Np. nale¿y zje¶æ 1 plaster ananasa po posi³ku ). Japoñczycy podaj± plasterki imbiru miêdzy kolejnymi daniami w celu u³atwienia trawienia.
Aby unikn±æ wzdêæ nale¿y piæ wiêcej wody niegazowanej, aby rozrzedziæ tre¶æ pokarmow± .Pokarm je¶æ dok³adnie, prze¿uwaæ, unikaæ jednoczesnego prowadzenia rozmowy, poniewa¿ skrzy¿owanie drogi pokarmowej z oddechow± w gardle, sprzyja po³ykaniu powietrza, co nasila wzdêcia brzucha. Prowadziæ uregulowany tryb ¿ycia, stosowaæ racjonaln± dietê itd.
Autor: Maria Szustakowska – Chojnacka Luty 2011
Rej. 271. / Medycyna – 24 /2011.02.18/.
Ostatnia aktualizacja: 2011.02.23 godz> 23:49
|