Strona G³ówna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjêæ

PIONIERZY

Kontakt
Artyku³y:
Jan W³odarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
O¶rodki
RÓ¯NE
Statystyka
Odwiedzi³o nas:
10927418
osób.
Oni s± z nami:
Aby zwiêkszyæ "masê". Autor: Marek Cio³ek

Dieta: co i jak je¶æ, aby zwiêkszyæ „masê” miê¶niow± Niejednokrotnie rozmawia³em z m³odymi szczup³ymi lud¼mi, którzy twierdzili ze naprawdê jedz± bardzo du¿o, poddaj± swoje cia³a æwiczeniom si³owym, a mimo tego nie s± w stanie zwiêkszyæ masy swego cia³a. Poniewa¿ co do treningu, to po prostu musia³bym go sobie zobaczyæ, wiêc skupi³em siê na ich diecie. Po krótkiej rozmowie dochodzi³em najczê¶ciej do wniosku, ze jak na potrzeby m³odego, rozwijaj±cego siê organizmu, dodatkowo obci±¿onego æwiczeniami fizycznymi, po prostu jedz± jak odchudzaj±ce siê modelki. Na jaw wychodzi³o, ¿e ich zdanie na temat rzekomych du¿ych porcji poch³anianego jedzenia, by³o oparte na twierdzeniach ich mamy, która te wszystkie posi³ki musia³a przygotowywaæ. Albo jeszcze lepiej, opierali siê na stwierdzeniach swojej m³odszej siostry, dla której starszy brat je bardzo du¿o. Dla osób nie uprawiaj±cych ¿adnych ciê¿kich fizycznie sportów, zw³aszcza dla kobiet, z regu³y jedz±cych mniej ni¿ mê¿czy¼ni, zawsze bêdziemy jedli niesamowicie du¿o. Nale¿y zdawaæ sobie sprawê, ¿e je¶li chodzi o przyrost wagi cia³a prawid³owa dieta to 70% sukcesu. Twierdzê tak, gdy¿ nawet, je¶li trening bêdzie zbyt s³aby, to przyrost miêsni bêdzie zwyczajnie mniejszy. Lecz je¶li dieta bêdzie zbyt skromna, to nawet w przypadku idealnego treningu przyrostów masy nie bêdzie ¿adnych. Oczywi¶cie bardzo wa¿ne jest jeszcze wiele innych czynników, jak regeneracja, – czyli odpoczynek ( nie dopuszczalny jest trening dzieñ po dniu, bez ¿adnej przerwy), odpowiednia ilo¶æ snu na dobê, jak i prawid³owe nastawienie psychiczne. Jednak dieta zawsze bêdzie czynnikiem, który w przewa¿aj±cej mierze decyduje o sukcesie. Brutalna prawda dla ka¿dego m³odego cz³owieka „robi±cego masê miê¶niow±” brzmi tak: trening czasem opu¶ciæ mo¿na, posi³ku nigdy. Tylko takie postêpowanie zapewni przemianê chudzielca w mê¿czyznê. Wszystkim m³odzieñcom, którzy s± przekonani, ¿e swoj± szczup³a budowê zawdziêczaj± jedynie szybkiej przemianie materii, pragnê powiedzieæ, ¿e je¶li nigdy nie dokonali szczegó³owej analizy swojej diety, ani nawet nie przeliczyli jej kaloryczno¶ci, twierdzenie: „ pan wie ile ja jem, a mimo to nic nie przybieram na wadze” jest zupe³nie bez pokrycia. Swoje twierdzenie opieraj± najczê¶ciej, jak ju¿ pisa³em na opiniach osób zupe³nie nie maj±cych pojêcia o ilo¶ciach pokarmu potrzebnego cz³owiekowi d¼wigaj±cemu ¿elastwo. Kolejnym b³êdem jest ocena warto¶ci jedzenia na podstawie wielko¶ci porcji. Dla nich wszystkich du¿a objêto¶ciowo porcja musi byæ wysokokaloryczna. Nie zawsze tak jest. Otó¿ istniej± pewne zale¿no¶ci dotycz±ce wodoch³onno¶ci pewnych produktów, poddanych gotowaniu. Dla przyk³adu przyjrzyjmy siê ry¿owi, a ¶ci¶le jego gatunkom. Dla przyk³adu ry¿ wysokogatunkowy, jakim jest ryz basmatti lub parboiled, zawsze wch³onie mniej wody ni¿ ry¿ kiepskiego gatunku. Równie¿ podobne zale¿no¶ci dotycz± makaronów. Makarony pe³nego przemia³u, czy makarony z pszenicy durum, równie¿ maja mniejsz± wodoch³onno¶æ ni¿ np. makaron lubelski czterojajeczny. ( Z tym, ¿e w przypadku makaronów to te wodoch³onne s± uwa¿ane za wysokogatunkowe). Jak widaæ porcja ry¿u wysokogatunkowego i makaronu pe³nego przemia³u bêd± objêto¶ciowo znacznie mniejsze od zawieraj±cej t± sam± ilo¶æ energii porcji ry¿u o kiepskim gatunku czy makaronu lubelskiego czterojajecznego. W przypadku pieczywa podobnie wygl±daj±ce kromki pieczywa bia³ego oraz ciemnego pe³noziarnistego równie¿ maja inn± warto¶æ kaloryczna. Spowodowane jest to „lu¼na” struktur± pieczywa bia³ego, a „ zwart±” pieczywa ciemnego. Podobnie wygl±daj±ca porcja bia³ego chleba ma w swojej strukturze du¿o wiêcej powietrza ( niczym ciasto dro¿d¿owe) ni¿ ¿ytnie pieczywo ciemnoziarniste, a tym samym ma znacznie mniejsz± wagê mimo tej samej objêto¶ci..Opierajac siê na powy¿szych przyk³adach widaæ wyra¼nie, ¿e na pozór podobnej wielko¶ci porcje wcale nie musz± mieæ podobnej warto¶ci kalorycznej, a tym samym od¿ywczej. Wielu m³odych ludzi nie zdaj±cych sobie z tego sprawy wraz z jedzeniem zjada du¿o wody oraz powietrza i na podstawie wielko¶ci porcji b³êdnie uwa¿a, ¿e ich dieta jest ok! Powy¿sze informacje piszê po to, aby u¶wiadomiæ, ¿e jedynie dok³adne przestrzeganie diety zapewni dotarcie do wytyczonego celu. Ocenianie porcji „ na oko” nie znaj±c jej rzeczywistej wagi jak¿e czêsto prowadzi do b³êdnych prze¶wiadczeñ o ilo¶ci spo¿ywanych kalorii. Wychodz±c naprzeciw zapotrzebowaniu, pragnê przedstawiæ przyk³adowe dwa dni ¿ywieniowe dla wszystkich, którym przyrost masy sprawia du¿e trudno¶ci. Ze swojej strony mogê zapewniæ, ¿e w³a¶nie dok³adna realizacja diety powinna skutkowaæ po dwóch miesi±cach stosowania, przynajmniej piêciokilowym przyrostem masy cia³a. Dieta Dzieñ pierwszy ¦niadanie ( godz. 7.00 – 7.30) P³atki owsiane 70g ( niepe³na szklanka) na mleku 400g ( dwie szklanki mleka) + 20g rodzynek ( 1/3 fili¿anki suchych rodzynek), do tego 2 du¿e jaja na miêkko, 140g,szczypta soli, dwie kanapki z pieczywa razowego ¿ytniego z soj± i s³onecznikiem ( 50g)posmarowane mas³em ( 5g), z zielona sa³at± ( 10g) i ¶redniej wielko¶ci pomidorem ( 200g). Ok. 900kcal. 45 g bia³ka, 32g t³uszczu, 120g wêglowodanów. II ¶niadanie ( do zabrania za sob± do pracy/szko³y) dzielone na dwa równe posi³ki ( Cz. 10.00 – 10.30, IIcz 13.00 – 13.30) Sa³atka: miêso z piersi kurczaka gotowane w zio³ach 200g, pokrojone na drobne kawa³ki, 1 i pó³ torebki ry¿u bia³ego basmatti lub innego dobrego gatunkowo, 150g, Rodzynki 30g, ananas w plastrach ( z puszki) 120g ( 4 plastry) drobno pokrojony, garstka orzechów w³oskich 10g., dwie ³y¿ki majonezu domowego z olejem s³onecznikowym, szczypta soli do gotowania ry¿u, - szklanka soku marchwiowo- jab³kowego, 1 du¿y banan do II cz. posi³ku. Ok. 1500kcal. 60G bia³ka, 35g t³uszczu, 250g wêglowodanów. ( Dzielone na dwa posi³ki). Trening. Obiad ( po treningu) ( 16.30 – 17.00 Zale¿nie od zakoñczenia sesji treningowej) dorsz filet bez skóry obtoczony w zio³ach i ³y¿ce oleju z oliwek, pieczony na folii, 500g ziemniaków, surówka z marchwi, selera i jab³ka ( 150g w równych 3 porcjach), kiwi na deser. Ok. 900kcal. 45 G bia³ka, 23 g t³uszczu, 130g wêglowodanów. Kolacja (20.00 – 20.30 ) 23 – 7.30)23 – 7.30)23 – 7.30)23 – 7.30)23 – 7.30)Kanapki z bia³ego pieczywa ( ok. 5 kromek) 150g,z mas³em 5g, z bia³ym pó³t³ustym serem 200g ( kostka), dwie ³y¿ki d¿emu owocowego niskos³odzonego, jab³ko 200g ( ¶redniej wielko¶ci). Ok. 800kcal. 45 G bia³ek, 15g t³uszczu, 130g wêglowodanów. Razem ok. 3600kcal. 175G bia³ek, 100g t³uszczu ( kw. T³uszczowe nasycone do jednonienasyconych do wielonienasyconych jak 1: 1: 1) wêglowodany 565g. 50g b³onnika. Razem energii z bia³ek 20% z t³uszczu 23% z wêglowodanów 57% . Sód 2131g ( 371 % dziennego zapotrzebowania), potas 8071g ( 231 % dziennego zapotrzebowania), wapñ 1008g ( 126% dziennego zapotrzebowania), fosfor 2923g ( 450% dziennego zapotrzebowania), magnez 632g ( 175 % dziennego zapotrzebowania), ¿elazo 19,1g (153 % dziennego zapotrzebowania), cynk 17,5g (117 % dziennego zapotrzebowania), mied¼ 2,5g ( 127 % dziennego zapotrzebowania), mangan 9,7g (?) Witamina A : 2017 mcg ( 252 % dziennego zapotrzebowania), witamina D : 4,35mcg ( 44% dziennego zapotrzebowania) , witamina E : 17,7mg ( 177 % dziennego zapotrzebowania), wit. B1 : 1,8mg ( 103% dziennego zapotrzebowania), wit B2 : 3,4mg ( 142% dziennego zapotrzebowania), niacyna 39mg ( 185% dziennego zapotrzebowania), wit B6 : 5,32mg, (242% dziennego zapotrzebowania), kwas foliowy : 400mcg ( 134 % dziennego zapotrzebowania), wit B12 : 7,63mcg . ( 250% Dziennego zapotrzebowania) wit C : 98mg ( 140% dziennego zapotrzebowania). Dzieñ drugi Pory posi³ków roz³o¿one, co 3 godziny podobnie jak w dniu pierwszym ¦niadanie: ry¿ br±zowy (pe³noziarnisty) 100g ( jedna torebka) gotowany ze szczypt± soli, do tego pokruszyæ 100g sera bia³ego pó³t³ustego, 20g rodzynek ( 1/3 fili¿anki) dwie ³y¿ki powide³ ¶liwkowych lub jab³kowych – 30g, wszystko polaæ jogurtem naturalnym 2%. Ok. 750kcal. 40G bia³ka, 13g t³uszczu, 130g wêglowodanów. II ¶niadanie ( do zabrania ze sob± do pracy/szko³y) dzielone na dwie równe porcje: pasta z makreli wêdzonej – 100g, oraz sera bia³ego pó³t³ustego – 100g, rozdrobniæ i wymieszaæ razem ze szczypt± soli, pieprzu, posiekana cebulk± – 10g, ³y¿k± majonezu domowego z olejem s³onecznikowym – 15g, na³o¿yæ na kanapki z pieczywa ¿ytniego razowego z soj± i s³onecznikiem- 200g, do ka¿dej porcji dodaæ li¶æ sa³aty ( mo¿e tez byæ inne warzywo). Do drugiej czê¶ci posi³ku: du¿y banan i szklanka soku marchwiowo-jab³kowego. Ok. 1500kcal, 60g bia³ka, 40g t³uszczu, 250g wêglowodanów. Trening Obiad: spaghetti: podsma¿yæ na patelni z 1 ³y¿ka oleju z oliwek – 15g,mielon± chud± wo³owinê ( mo¿e te¿ byæ chuda wieprzowina lub indyk) dodaæ sos do spaghetti lub koncentrat pomidorowy –50g, ugotowaæ makaron bezjajeczny z pszenicy durum – 100g, dodaæ przyprawy, sól i pieprz dwie ³y¿ki groszku zielonego. Koniecznie spo¿yæ surówkê mo¿e byæ z bia³ej kapusty lub inn± –100g. Na deser jedno du¿e jab³ko. – 200G. Ok. 900kcal. 45G bia³ka, 30g t³uszczu, 125g wêglowodanów. Kolacja: chleb ¿ytni jasny – 150g ( 5 kromek) z mas³em ¶mietankowym – 5g, z szynk± z kurczaka – 150g, sa³atka z pomidorów- 200g, kwaszonych ogórków – 100g, cebulki – 20g, z ³y¿eczk± oleju lnianego lub sojowego – 7g. Ok. 650kcal, 40g bia³ka, 15g t³uszczu, 100g wêglowodanów. Razem 3450kcal, 170g bia³ka, 90g t³uszczu, ( stosunek kw. t³uszczowych nasyconych do jednonienasyconych do wielonienasyconych jak 1 : 1 : 1.) 540G wêglowodanów, 53 g b³onnika, sód: 5014 g ( 872% dziennego zapotrzebowania), potas: 7220g ( 206% dziennego zapotrzebowania), wapñ: 1000g ( 123% dziennego zapotrzebowania), fosfor: 2716g (418% dziennego zapotrzebowania), magnez: 734g ( 204% dziennego zapotrzebowania), ¿elazo: 22mg (178% dziennego zapotrzebowania), cynk: 19,5mg ( 130% dziennego zapotrzebowania), mied¼; 2,5mg ( 1265 dziennego zapotrzebowania), mangan: 11,3mg. Wit A: 1517 mcg (190% dziennego zapotrzebowania), wit D: 8,4mcg ( 84% dziennego zapotrzebowania), wit E: 16,8mg ( 168% dziennego zapotrzebowania), wit B1: 2,1mg ( 117% dziennego zapotrzebowania), wit B2: 3,3 mg ( 138% dziennego zapotrzebowania), niacyna: 43mg ( 205 % dziennego zapotrzebowania), wit B6: 5,36mg ( 244% dziennego zapotrzebowania), kwas foliowy: 350mcg ( 117% dziennego zapotrzebowania), wit B12: 13,9mcg ( 462% dziennego zapotrzebowania), wit C: 75mg (107 % dziennego zapotrzebowania). Zarówno w dniu I jak i II warto¶ci kaloryczne posi³ków jak i witamin, minera³ów zosta³y pomniejszone o straty zachodxz±ce podczas obróbki kulinarnej. Powy¿sze straty wynosz± ¶rednio po 10% dla bia³ek, t³uszczy i wêglowodanów, oraz po 10% dla minera³ów, a nawet do 60% dla niektórych bardzo nietrwa³ych witamin. Waga miêsa jest podana po obróbce kulinarnej, nale¿y wiec uwzglêdniæ 30% ubytek masy, zwi±zany z utrat± wody i odpowiednio zwiêkszyæ porcje przed gotowaniem, grilowaniem czy sma¿eniem. Waga ry¿u, makaronu, p³atków owsianych jest podana przed gotowaniem, czyli na sucho. Nale¿y przyjmowaæ ok. 3,5 litra p³ynów dziennie. Co do suplementacji dodatkowej proponujê; multiwitaminê po ¶niadaniu, 300mg wapnia do drugiego posi³ku ( chyba ¿e bêdziemy spo¿ywali znacznie wiêksze ilo¶ci mleka ni¿ te, które poda³em), 1 tabl. Asparginu po obiedzie ( w ramach wyrównania ró¿nic miêdzy sodem a potasem, oraz miêdzy fosforem a magnezem) oraz 500mg wit C przed treningiem ( w przypadku znacznego zwiêkszenia poda¿y owoców dawkê te mo¿na sobie darowaæ). Powy¿sza propozycja uwzglêdnia zwiêkszone zapotrzebowanie sportowca na witaminy i minera³y. ( Normy uwzglêdniaj± jedynie ¶rednie warto¶ci obowi±zuj±ce dla przeciêtnego cz³owieka). Ilo¶ci wagowe warzyw oraz owoców zosta³y podane jako minimalne, zachêcam, wiêc gor±co do zwiêkszonego spo¿ycia zw³aszcza warzyw ( w drugiej kolejno¶ci owoców). Zblijajaca siê wiosna oraz lato bêd± mia³y zdecydowanie korzystny wp³yw na ich rynkow± poda¿, ¶wie¿o¶æ oraz nisk± cenê. Wykorzystanie tego wp³ynie korzystnie na Wasze zdrowie, oraz zwiêkszy ilo¶æ witamin w proponowanej przeze mnie diecie. Wdra¿anie w dietê proponujê czyniæ stopniowo: tzn. przez pierwsze kilka dni realizowaæ z niej jedynie ¶niadanie, nastêpne dni: ¶niadanie oraz II ¶niadanie i. T. D. Stopniowe wej¶cie w dietê zapewni czas niezbêdny uk³adowi trawiennemu do adaptacji spo¿ywania czêstszych i stosunkowo sporych posi³ków, jak równie¿ nasz czas nie bêdzie od razu napiêty przygotowywaniem od razu tylu posi³ków. Powy¿sza dieta poza zapewnieniem przyrostu wagi cia³a, jest poprawna zdrowotnie. Dostarcza w ka¿dym posi³ku bia³ko zwierzêce, ka¿dy posi³ek obfituje w porcje warzyw lub owoców, bogatych w witaminy i minera³y, niezbêdne do prawid³owego funkcjonowania oraz wzrostu organizmu. ¦niadanie, które zawsze zawiera produkty mleczne, obfituje w wapñ, pierwiastek niezbêdny do rozwoju ko¶æca, szkieletu, na którym wsparte s± rozwijane miê¶nie. Planowanie posi³ków dopasowa³em do standardowego rozk³adu dnia m³odego cz³owieka, który najczê¶ciej jeszcze siê uczy lub w³a¶nie podj±³ pracê zarobkow±. Uwzglêdni³em, wiêc ¿e od godzin rannych a¿ do popo³udnia czas jego jest zajêty przez szko³ê lub pracê, a trening wypada zaraz po szkole lub pracy. Posi³ek g³ówny, ( czyli ten, od którego w du¿ej mierze zale¿± przyrosty masy oraz regeneracja) jest, wiêc spo¿ywany po treningu. Aby zbytnio nie obci±¿aæ i tak ju¿ napiêtego dnia m³odego cz³owieka przygotowywaniem wymy¶lnych posi³ków, proponuje na ciep³o spo¿yæ ¶niadanie oraz obiad, do pracy zabraæ posi³ek na zimno dzielony na dwie równe porcje, kolacje mo¿e byæ ciep³a lub zimna zale¿nie od upodobania. Wszystkie posi³ki s± stosunkowo proste w przygotowaniu, wiêc ich przyrz±dzenie nie powinno sprawiæ k³opotów ka¿demu posiadaj±cemu minimalne umiejêtno¶ci kulinarne. Koszt miesiêcznej diety waha siê w zakresie 600 do 900z³ ( powy¿sze kwoty s± rozbie¿ne gdy¿ nale¿y uwzglêdniæ regionalne rozbie¿no¶ci cenowe, oraz wprowadzanie zamienników bia³kowych przez stosuj±cego dietê – dorsza mo¿na zast±piæ mintajem lub inn± tani± ryb± morsk±, czasem kurczaka mo¿na zast±piæ chud± wieprzowin± itd..) Za³o¿y³em, ¿e wiêkszo¶æ zakupów bêdzie robiona w du¿ych sieciowych supermarketach, w których ceny s±, co najmniej o 30% ni¿sze ni¿ w ma³ych sklepach osiedlowych, wzglêdnie na wiejskich bazarach, gzie ceny równie¿ s± znacznie korzystniejsze ni¿ w standardowych sklepach spo¿ywczych. Kolejne moje za³o¿enie to: ilo¶æ dni treningowych 3 do 4 w tygodniu, czas trwania jednej sesji treningowej nie przekracza a 1,5 godziny. Je¶li chodzi o sporty uzupe³niaj±ce: 1 do 2 dni p³ywania lub pi³ki no¿nej, lecz nigdy nie w ten sam dzieñ, co trening si³owy. Sen 8 godzin dziennie. Czas trwania zajêæ w szkole/ pracy ( nie fizycznej) do 8 godzin dziennie. ¦rednia waga zawodnika, który ma dan± dietê stosowaæ wynosi 70kg (z rozbie¿no¶ci± 10kg w obie strony). ¯yczê powodzenia. Autor: Marek Cio³ek, 2007 r. Rej.801./Dietetyka -39/2014.07.07/JWIP.PL Aktualizacja 2014.07.07, godz.21:48

Nie nale¿y rozpoczynaæ treningu si³owego pod wp³ywem ¶rodków dopinguj±cych i odurzaj±cych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i æwiczeñ nale¿y siê skonsultowaæ z lekarzem. Autorzy i w³a¶ciciel strony JWIP.PL nie ponosz± jakiejkolwiek odpowiedzialno¶ci za skutki dzia³añ wynikaj±cych bezpo¶rednio lub po¶rednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artyku³y
Skutki koronawiru...
¦wiêta Wielkiej ...
Zmar³ nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak j±dra choroba...
Flesz
 Dyplomy, proporczyki, zdjêcia...
Dyplomy, proporczyki, zdjêcia...
WITOLD MAJCHRZAK ( 1917 - 2009)
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Je¿eli na tej stronie widzisz b³±d, napisz do nas.

Jan W³odarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | O¶rodki | RÓ¯NE