Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
9998535
osób.
Oni są z nami:
Jeszcze o diecie i żywieniu . Autor: Henryk Jasiak
Dietą i żywnieniem interesują się szczególnie ci, którzy chcą po prostu pozbyć się otyłości. Ale sprawa dotyczy wszystkich, równierz tych, którzy uprawiają sport dla rekreacji lub wyczynu.

Przede wszystkim radzimy nie wierzyć ślepo różnym dietom-cud, które nie mają wiele wspólnego z racjonalnym odżywianiem. Zalecają one np. drastyczne spożyciewęglowodanów, co prowadzi do wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi, a obniża poziom potasu. Może to powodować zaburzenia w pracy serca, a do tego chyba nikt nie chce dopuścić. Odchudzać się należy w sposób rozsądny i z umiarem.

Energia, jakiej potrzebuje nasz organizm zawarta jest w tłuszczach białkach i węglowodanach. Spalając te składniki pożywienia czerpiemy energię, która zużywana jest następnie na przemianę podstawową (czyli spoczynkową) oraz w trakcie aktywności fizycznej. Przemiana podstawowa wymaga wielu kalorii. Dla przykładu kobieta, której całkowite zapotrzebowanie na energię wynosi 200 kcal dziennie, aż 1200-1400 kcal. wykorzystuje na przemianę spoczynkową. U mężczyzn stosunek ten jest jeszcze wyższy.

Wiadomo, ze jeśli dostarczamy organizmowi zbyt małych ilości energii, czerpie on ją z własnych zapasów energetycznych, a więc głównie tkanki tłuszczowej. Gdy dostarczamy jej w nadmiarze, zwiększa swe zapasy w postaci tkanki tłuszczowej i następuje tzw. faza otyłości, nadwagi. Najważniejsze zatem jest dostarczanie organizmowi takiej ilości energii, jakiej on w danym okresie wymaga.

Badania prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wykazują, że w Polsce najczęściej popełnia się następujące błędy w tym zakresie:
- za mało spożywa się pieczywa razowego;
- zbyt często spożywa sie tłuste gatunki mięs i wyrobów wędliniarskich;
- nie docenia się w diecie warzyw i owoców, szczególnie warzyw surowych;
- przecenia sie natomiast tłuszcze, cukry, słodycze i sól kuchenną;
- robi się zbyt długie przerwy między posiłkami, które tym samym są bardzo obfite.

A oto zestaw wydatków energetycznych przy wykonywaniu niektórych czynności (zapotrzebowanie energetyczne całego organizmu w kcal/godz. dla dorosłego mężczyzny w wadze 70kg):
- leżenie, odpoczynek - 77
- swobodne stanie - 105
- ubieranie i rozbieranie się - 118
- lekkie ćwiczenia fizyczne - 170
- powolny spacer (ok. 4km/godz) - 200
- dość forsowne ćwiczenia - 290
- schodzenie ze schodów - 364
- forsowne ćwiczenia fizyczne - 450
- bieganie (tempo ok. 8,5km/godz) - 570
- jazda na rowerze w tempie 15 km/godz - 330
- jazda na rowerze w tempie 20 km/godz - 570
- bieg w miejscu w tempie 60 kroków/min - 600
Autor: Henryk Jasiak
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Silni i sprawni, 1962 r.
Silni i sprawni, 1962 r.
ONI BYLI PIERWSI (1957-1965)
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE