Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
10031918
osób.
Oni są z nami:
Cynk - niezbędnym mikroelementem dla sportowców (kulturystów)

Sportowcy powinni spożywać odpowiednio większe ilości składników mineralnych takich, jak; cynk. wapń, magnez, żelazo, potas, sód, miedź, selen. Składniki te odgrywają dużą rolę w okresie restytucji powysiłkowej. Odpowiednia podaż związków pozwala w jak najszybszym czasie usunąć zmęczenie i zwiększa gotowość do pracy treningowej.
Cynk jest mikroelementem spotykanym we wszystkich tkankach i płynach żywych organizmów .Ma zasadnicze znaczenie dla budowy i funkcjonowania błon komórkowych. Wpływa na wydzielanie takich hormonów, jak insulina, hormonu wzrostu, testosteronu. Przyczynia się do zwiększenia masy i siły mięśniowej. Reguluje zdolność kurczliwości mięśni. Tak, więc odpowiednia podaż cynku ma duże znaczenie u osób uprawiających dyscypliny siłowe, w tym i kulturystykę.


Sportowcy potrzebują większej ilości cynku ponieważ u nich występują jego duże straty w czasie zawodów lub treningu. Zwiększenie zapotrzebowania na cynk wiąże się ze zwiększonymi przemianami w mięśniach glukozy, kwasów tłuszczowych, katabolizmu białek ,przy wyczerpaniu glikogenu, z większą aktywnością enzymów oraz wzmożoną pracą układu odpornościowego. Cynk jest składnikiem insuliny, bezpośrednio odpowiada za syntezę białka w tym kolagenu, jest niezbędny do tworzenia tkanki łącznej, transportuje dwutlenek węgla.

Cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania ponad 200 enzymów w organizmie .Występuje jako składnik tzw. cynkowych metaloenzymów (anhydraza węglowodanowa, fosfataza trzustkowa, dehydrogenaza mleczanowa), jako czynnik katalizujący i jako związek strukturalny cząsteczki enzymu. Wpływa na metaboliczny cykl przemian białkowych, węglowodanowych, lipidowych i energetycznych.

Cynk jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, ( DNA -kwas dezoksyrybonukleinowy, RNA - rybonukleinowy), przyswajanie białek, metabolizm kości itp.
Jest ważnym antyoksydantem, wchodzi w skład enzymów, które ochraniają organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Ogranicza uszkodzenie mięśni powodowanych wysiłkiem. Jest potrzebny do prawidłowego rozwoju, wytwarzania energii, hemoglobiny, do zachowania odporności.
Cynk odgrywa główną rolę w procesach podziałów komórkowych, potrzebują go tkanki, które rosną przez całe życie, takie, jak włosy, skóra, paznokcie. Jest także niezbędny do funkcjonowania narządów zmysłu; słuchu, wzroku, smaku i powonienia. Jest konieczny do formowania się kości. Utrzymuje prawidłowy poziom witaminy A we krwi oraz witaminy E.

Cynk skuteczniej niż witamina C może skracać okres przeziębienia. Cynk i witamina C zostały nazwane cudownym środkiem przeciwko katarom i wielu zakażeniom wirusowym (.Kiedy przyjmujemy tabletki cynku , nie należy je połykać w całości lecz ssać kilka razy dziennie podczas 3-4 dni infekcji ).
Cynkowi zawdzięczamy trzeźwość umysłu i koncentracji, ponieważ za jego sprawą aktywowany jest hormon ACTH, adrenokortkotropina, wytwarzany w przednim płacie przysadki mózgowej itd.

W organizmie człowieka dorosłego znajduje się 1, 4 - 2, 3 g cynku, z czego 60 % w mięśniach szkieletowych, 30 % w kościach, około 4 - 6 % w skórze i włosach. Cynk koncentruje się przede wszystkim w gruczole krokowym u mężczyzn oraz w nerkach, wątrobie i mięśniach.
Opracowane normy żywienia na cynk są następujące; osoby dorosłe powinni spożywać codziennie; mężczyźni – 16 mg, kobiety - 13 mg cynku. Poziom dziennego bezpiecznego spożycia cynku dla dorosłych ustalono na 10 mg dla kobiet i 14 mg dla mężczyzn. .Natomiast u mężczyzn powyżej 40 roku życia zalecana dawka wynosi 30 - 40 mg.
Wg literatury sportowej dzienne zapotrzebowanie na cynk u osób trenujących jest wyższe i może nawet wynosić do 50 mg. Dlatego suplementacja odgrywa dużą rolę. Najlepszymi formami cynku są cytrynian cynku, glukonian cynku, czy związek chelatowy (cynk chelatowy).

Zawartość cynku w (mg) w100g niektórych produktów spożywczych przedstawia się następująco: .ostrygi - 86, wątróbka wieprzowa - 4,51, wołowina (rozbef) - 2, 8, jaja kurze -1,76, orzechy włoskie - 2,72, homar-3,4, fasola biała- (nasiona suche) - 3, 77, ser twarogowy chudy - 1, 2, ser tylżycki pełnotłusty - 3,68, pomidory - 0,26, ziemniaki - 0.33, marchew - 0,34 itd.

Źródłem cynku są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jaki roślinnego. W produktach spożywczych występuje w różnych ilościach. Dużo cynku jest we wszystkich skorupiakach, małżach, ślimakach, w wołowinie, oraz w zbożu. Dużo cynku znajduje się również w niektórych grzybach jadalnych, drożdżach piwnych, korzeniu imbiru itd.

Najlepszym źródłem cynku są skorupiaki, szczególnie ostrygi. Cynk z "owoców morza’’, mięsa, wątróbki, jaj, jest świetnie przyswajalny, ponieważ produkty te obfitują w aminokwasy, tworzące z cynkiem stabilne połączenia. Należy spożywać dużo produktów pełnoziarnistych, gdyż cynk znajduje się w łusce i zarodku. Sporo cynku zawierają orzechy i warzywa strączkowe.

Cynk jest łatwiej przyswajalny z produktów zwierzęcych niż roślinnych. Ilość przyswajanego cynku zależy od wielu czynników fizjologicznych ( wiek, stan odżywienia ) oraz od nawyków żywieniowych. Do składników diety obniżających przyswajanie cynku zalicza się błonnik, szczawiany, oraz pierwiastki takie, jak; miedź, żelazo. Wapń i fosforany upośledzają wchłanianie cynku w przewodzie pokarmowym, jak również alkohol itd.

Należy unikać picia herbaty , kawy podczas posiłku w czasie którego spożywamy produkty bogate w cynk, ponieważ napoje te hamują jego przyswajanie.
Należy pamiętać, że codzienne urozmaicone pożywienie powinno zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na cynk. W przypadku suplementacji należy wybirać preparaty standaryzowane nie zawierające zadnych sztucznych środków konserwujących czy barwionych.. Preparaty w szklanych ciemnych opakowaniach zapewniają stabilność tego minerału przez cały czas zażywania.

Ustalono, że wysoki poziom estrogenów w organizmie zmniejsza wchłanianie cynku z przewodu pokarmowego, natomiast androgeny zwiększają przyswajanie cynku z pokarmów.
Mimo że cynk występuje w wielu produktach, jego niedobór jest częsty, nawet 80% jego ilości tracone jest w procesie przemiału zboża lub wypłukiwane w czasie gotowania. Wiele gleb pozbawiono cynku na skutek stosowania nawozów chemicznych.
Niedobór cynku daje znać o sobie szybciej niż w przypadku braku innych składników odżywczych. Przy niedoborze cynku występuje natychmiast spowolnienie procesów wzrostu, szybko też występują inne dolegliwości, jak np. zaburzenie czynności układu odpornościowego, nadpobudliwość psychoruchowa z zaburzeniem koncentracji uwagi, zwiększenie prawdopodobieństwa infekcji i alergii, spowolnienie gojenia się ran, utrata węchu i smaku, wypadanie włosów, wysypki, kłopoty ze skorą, zaburzenia snu, zmniejszenie aktywności umysłowej, anoreksja, niedostateczne funkcjonowanie gruczołów płciowych, zaburzenia w potencji, brak popędu płciowego, stany zagubienia i Itd.
Cynk w dawkach do 100 mg jest stosunkowo mała toksyczny, ale może powodować niewielkie nudności i biegunkę, natomiast w dużych ilościach prowadzi do zawrotów głowy, senności i omamów. Duże spożycie cynku może być toksyczne. Przyjmowanie dużych dawek cynku wpływa na zmianę metabolizmu żelaza i miedzi, obniżając stężenie tych pierwiastków we krwi.
Coraz większą uwagę zwraca się na możliwość działania ochronnego cynku przed zatruciami ołowiem .Przy zwiększonym stężeniu cynku w pożywieniu wchłanianie ołowiem jest mniejsze, mniejsze są, zatem zaburzenia biochemiczne wywołane przez ołów w organizmie.

Źródło: Ś. Ziemlański ‘’Normy żywienia człowieka’’, K .Oberbeil ’Minerały’’, K. Sullivan „Witaminy i minerały’’, Ch. Scott-Moncrieff „ABC witamin. Naturalne źródła niezbędnych składników odżywczych, ‘‘J. Aleksandrowicz, I. Gumowska „”Kuchnia i medycyna”, S.H.Buhner ‘’Naturalny testosteron’’, J. Eksterowicz’’ Zarys żywienia sportowców’’.
Autor; Maria Szustakowska - Chojnacka – czł Zespołu JWIP.PL. luty 2012 r.
Rej.502./Medycyna – 42/2012.02.25/JWIP.PL
Aktualizacja: 2012.03.05, godz.21:51


Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Słupsk 2010
Słupsk 2010
BOGDAN KASZUBA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE