Strona G³ówna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjêæ

PIONIERZY

Kontakt
Artyku³y:
Jan W³odarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
O¶rodki
RÓ¯NE
Statystyka
Odwiedzi³o nas:
10045651
osób.
Oni s± z nami:
Co najlepsze dla kulturysty. Autor Marek Cio³ek

Je¶li nie jeste¶ naturalnym i ekologicznym, a tylko zwolennikiem syntetycznych ¶rodków ( zwanych chemicznymi) i ju¿ podj±³e¶ decyzje o dodatkowej suplementacji witaminami i minera³ami stajesz przed wyborem. Co spo¿ywaæ, z niezliczonej ilo¶ci suplementów na rynku. Który z nich bêdzie dla ciebie w³a¶ciwy? Najlepszy a zarazem najlepiej przyswajany przez organizm.

Wiadomo, ¿e przepisy prawne zabraniaj± producentom umieszczania na swoich produktach informacji, które mog³yby wprowadziæ konsumenta w b³±d. A w praktyce?
Wiele firm na swych produktach zamieszcza napisy reklamuj±ce produkt, jako „witaminy i minera³y otrzymane z naturalnych ¼róde³”. Takie sformu³owanie jest jednoznaczne dla konsumenta, ¿e witaminy otrzymane z naturalnych produktów ro¶linnych s± "lepsze” ni¿ te otrzymane w laboratorium. Czy jest tak naprawdê? Ta kwestia jest ju¿ rozstrzygniêta przez medycynê, a spo³eczeñstwa cywilizowane wy¿ej ceni± naturê.

Przy wyborze trzeba jednak braæ pod uwagê fakt, ¿e wiêkszo¶æ substancji niezale¿nie od ¼ród³a swego pochodzenia, czyli i te „syntetyczne” jak i „naturalne” podlegaj± okre¶lonej obróbce technologicznej i mog± zostaæ poddane modyfikacji przed³u¿aj±cej ich trwa³o¶æ.
Wiadomo te¿, ¿e nawet te naturalnie uzyskane - witaminy musz± przecie¿ zawieraæ substancje, które je sklejaj± (zbrylaj± w tabletkê, lub oblekaj± w kapsu³kê), konserwuj± (gdy¿ naturalne witaminy s± niezwykle nietrwa³e) a jak¿e czêsto zawieraj± zwi±zki chemiczne u³atwiaj±ce ich wch³anianie w uk³adzie trawiennym.
Natomiast produkty syntetyczne mog± mieæ wiêksze stê¿enia substancji aktywnych, maja te¿ wiêksz± odporno¶æ (trwa³o¶æ) na dzia³anie czynników zewnêtrznych (np. ¶wiat³o, ró¿nice temperatur) ni¿ ich ¶rodki naturalne, odpowiedniki.
Struktura chemiczna wiêkszo¶ci witamin, zarówno pochodzenia naturalnego jak i syntetycznego jest taka sama, a nasz organizm nie jest w stanie odró¿niæ ich pochodzenia. Ró¿nice polegaj± jedynie na formach ich podania.
Bior±c pod uwagê powy¿sze twierdzenie, owa informacja o „naturalnym” ¼ródle pochodzenia a stanowi jedynie dobry chwyt reklamowy.

Znacznie trafniejszy jest stosowany przez niektórych producentów opis: „substancje identyczne z naturalnymi”. Najbli¿sze twierdzeniu o naturalnym ¼ródle pochodzenia s± jedynie "naturalne wyci±gi”, czyli skondensowane substraty spo¿ywcze zagêszczone w celu osi±gniêcia lepszych warto¶ci od¿ywczych (mowa tu o: tranach, koncentratach soków zawieraj±cych witaminy, standaryzowanych wyci±gach zio³owych i innych podobnych produktach).

Tak, wiêc zamiast skupiæ siê nad tym czy zakupiony produkt jest pochodzenia naturalnego; czy syntetycznego kupujmy preparaty uznanych producentów - produkuj±cych swoje wyroby w wysokich standardach farmaceutycznych.
Taki producent na ogó³ dba o to, aby podany sk³ad swego produktu by³ zgodny z normami zapotrzebowania dziennego ludzkiego organizmu. Wa¿ne jest, aby produkt by³ w³a¶ciwie skomponowany, tj. jego zestaw sk³adników w odpowiedniej proporcji ( aby przyk³adowo minera³y, które s± przyswajane w tym samym odcinku jelita nie kolidowa³y ze sob± i nadmiar jednego pierwiastka nie zmniejszy³ przyswajania drugiego, a tym samym nie spowodowa³ jego niedoboru).

Je¶li chodzi o minera³y i ich najlepiej przyswajane formy, to najsilniej dzia³aj±cymi postaciami s± wszystkie zwi±zki organiczne (chelaty, askorbiniany, pikoliniany, octany, cytryniany i glukoniany) . Cz±steczki minera³ów w tych zwi±zkach posiadaj± stosunkowo „lu¼no” zwi±zan± strukturê chemiczn±, dziêki czemu nasz organizm ³atwo je trawi i wch³ania.

Natomiast zwi±zki nieorganiczne takie jak wêglany, tlenki, s± znacznie trudniej przyswajane, dlatego te¿ ich cena zakupu jest stosunkowo ni¿sza ni¿ cena wspomnianych wcze¶niej zwi±zków minera³ów w formach organicznych.

Niektóre zwi±zki organiczne lub mineralne maja w³a¶ciwo¶ci wspomagaj±ce przyswajanie innych substancji przez nasz organizm. Przyk³adowo: witaminy rozpuszczalne w t³uszczach A, D, E, K nale¿y spo¿ywaæ podczas posi³ków, gdy¿ nawet niewielkie ilo¶ci t³uszczu zawarte w posi³ku u³atwi± ich wch³anianie.
Preparaty zawieraj±ce ¿elazo znacznie ³atwiej bêd± przyswajane, kiedy we¼miemy je po posi³ku, w którego sk³ad wchodzi³o miêso i warzywa lub owoce zawieraj±ce du¿± ilo¶æ witaminy C.

Dla odmiany istniej± te¿ pewne zale¿no¶ci antagonistyczne wp³ywaj±ce negatywnie na wch³anianie pewnych zwi±zków mineralnych. Przyk³adowo: podany w tej samej porcji wapñ mo¿e upo¶ledzaæ przyswajanie magnezu, potasu, cynku....
Autor: Marek Cio³ek, 2007 r.
Rej.573./Wspomaganie – 11 /2012.06.07/JWIP.PL
Aktualizacja: 2012.06.29, godz. 22:57

JWIP.PL. Æwicz±cy rekreacyjnie - dla siebie - a przy tym dobrze siê od¿ywiaj±cy naturalnymi ¶rodkami spo¿ywczymi nie musz± kupowaæ „syntetyków”! Bez nich mo¿na æwiczyæ ca³e ¿ycie i mieæ wyniki, a przy tym jest du¿a oszczêdno¶æ pieniêdzy i blisko¶æ z natur±!


Nie nale¿y rozpoczynaæ treningu si³owego pod wp³ywem ¶rodków dopinguj±cych i odurzaj±cych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i æwiczeñ nale¿y siê skonsultowaæ z lekarzem. Autorzy i w³a¶ciciel strony JWIP.PL nie ponosz± jakiejkolwiek odpowiedzialno¶ci za skutki dzia³añ wynikaj±cych bezpo¶rednio lub po¶rednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artyku³y
Skutki koronawiru...
¦wiêta Wielkiej ...
Zmar³ nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak j±dra choroba...
Flesz
Serge Nubret, 1966 r.
Serge Nubret, 1966 r.
TYTANI
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Je¿eli na tej stronie widzisz b³±d, napisz do nas.

Jan W³odarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | O¶rodki | RÓ¯NE