Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
9998013
osób.
Oni są z nami:
Truskawki w diecie sportowca .Zalecane przed i po treningu.

Truskawka to bylina z rodzaju poziomki, powstała w Europie w końcu XVIII wieku ze skrzyżowania amerykańskiej poziomki wirginijskiej z dużymi poziomkami chilijskimi. Historia podaje, że rośliny te rosły obok siebie i doszło do wzajemnego zapylenia, w wyniku, czego powstały wyjątkowe owoce, które niebawem podbiły Europę. Truskawka, więc jest uszlachetnioną w rezultacie skomplikowanych i długotrwałych zabiegów hodowlanych poziomką. Ten aromatyczny owoc uprawiany jest głównie w strefie klimatu umiarkowanego i podzwrotnikowego półkuli północnej.
Truskawki są owocem sezonowym, zbiór truskawek rozpoczyna się pod koniec maja lub na początku czerwca, trwa 6 tygodni, ( w przypadku truskawek owocujących raz w roku.) Truskawki natomiast owocujące wielokrotnie można zbierać do jesieni. Największymi producentami truskawek w świecie są; Chiny, USA, Turcja, Hiszpania, Egipt, Korea Północna, Meksyk, Polska.
W Polsce zarejestrowanych jest 49 odmian truskawek. Są odmiany wczesne, średnie i późne. Pod względem produkcji truskawek, malin borówek Polska znajduje się w czołówce krajów Unii Europejskiej. Polskie truskawki podbiły rynki niemieckie, skandynawskie, czy środkowo-europejskie ze względu nie tylko na piękny ich wygląd, ale przede wszystkim na smak.

Zalecane dla sportowców - kulturystów
Truskawki mają korzystny wpływ na organizm, gwarantują zdrowie. Jak wszystkie jagody, zawierają dużo witamin i składników mineralnych. Truskawka zawiera bardzo dużą ilość witaminy C, bo aż 66mg/ 100g produktu, ze składników mineralnych dostarczają dużo potasu-133mg/100g, wapnia, fosforu itp., które wzmacniają kości i zęby, poprawiają pracę mięśni a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm .Żaden inny owoc nie ma takich ilości manganu, co truskawki, zawierają również beta- karoten i witaminy z grupy B.
Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, a jak wiadomo, zapotrzebowanie sportowców na witaminę C jest bardzo duże w związku ze wzmożoną przemianą materii. Sportowcy winni otrzymywać z pożywieniem odpowiednią ilość tej witaminy, gdyż może odbić się to na sprawności fizycznej, tym bardziej, że organizm nie może magazynować tej witaminy. Działanie witaminy C jest wzmocnione dzięki obecności kemferolu, flawonoidu, roślinnego barwnika, który hamuje enzymy umożliwiające mutacje komórek, przekształcające je w komórki nowotworowe itp. Truskawki zawierają także inne flawonoidy, jak; kwercytynę, kwas elagonowy, silne przeciwutleniacze, wykazujące właściwości antynowotworowe, broniące przed powstawaniem wolnych rodników, aby nie dochodziło do stresu oksydacyjnego.
Truskawki zawierają enzym –bromelinę, która rozkłada białka, poprawia przemianę materii, usuwa toksyny, łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów, działa przeciwbólowo i regeneracyjnie po różnych urazach.
Truskawki mają tak wiele zalet, że są niezbędne w diecie sportowca .Zalecane przed i po treningu.

Walory odżywcze
Truskawki są niskokaloryczne-100g dostarcza 28kcal. Zawierają dużo witaminy C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, jak również beta-karoten, witaminy z grupy; -B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, a także minerały; wapń, fosfor, żelazo, sód, magnez, selen, mangan, cynk. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu, błonnika. Są zasadotwórcze. Ich kwasowość pochodzi od kwasu cytrynowego.
Cechą charakterystyczną truskawek jest znaczna zawartość kwasów organicznych, które nadają im orzeźwiający smak, pobudzają łaknienie i wydzielanie soków trawiennych. Węglowodany są głównym składnikiem suchej substancji owoców, występują dobrze rozpuszczające się w wodzie sacharoza, glukoza, mannoza.
Zawierają flawonoidy, jak; kwercytynę, kemferol, katechinę kwas elagowy, silne przeciwutleniacze.
Truskawki zawierają również glutation, ważny czynnik przeciwnowotworowy. Jest trójpeptydem, który składa się z trzech połączonych ze sobą związków; kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Te aminokwasy syntetyzowane są przez nasz organizm. Bez glutationu nie ma życia. Występuje w małych ilościach w wielu tkankach i płynach ustrojowych, gdzie uczestniczy w reakcjach utleniania i redukcji.

Zawartość składników pokarmowych w 100g truskawek
Kaloryczność-28kcal, -białko-0,7g, - tłuszcz-0,4g, - węglowodany-7,2g-, błonnik-1,4g, - składniki mineralne; - sód-1mg, -potas-133mg-, wapń-26mg-, fosfor-25mg, -żelazo-0,7mg, - magnez-10mg, - witaminy; - beta- karoten -14mcg, witamina -E-0,12mg-, B1-0,028mg, -B2-0,065mg, C-66mg.
Jak wspomniano, powyżej, truskawki wyróżniają się dużą zawartością witaminy C, a spośród składników mineralnych –dużą zawartością potasu, magnezu, fosforu.
Truskawki zawierają dużo salicylanów, dlatego nie powinny ich spożywać osoby uczulone na aspirynę.

Walory lecznicze
Truskawki są jednymi z nielicznych owoców, oprócz czereśni i winogron, w których występuje kwas elagowy, należący do kwasów fenolowych. Bogatym jego źródłem oprócz truskawek są owoce jagodowe, maliny, winogrona itp.
Jest silnym antyoksydantem, neutralizuje wolne rodniki, wspomaga pracę układu odpornościowego, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Ze względu na zawartość kwasu elanowego, truskawki mogą odgrywać istotną rolę w hamowaniu rozwoju nowotworów zależnych od estrogenu, ponieważ kwas elagowy może blokować estrogen.
Naukowcy z Harvardu odkryli, ze truskawki chronią przed rozmaitymi nowotworami. Hamują rozwój raka piersi i okrężnicy. Naukowcy zaś włoscy stwierdzili ostatnio, że truskawki mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozamin. Badania amerykańskie natomiast wykazały, trzykrotnie większe ryzyko zachorowań na raka u osób starszych niespożywających tych owoców
Jak podano powyżej, truskawki zawierają glutation, który zapobiega utlenianiu substancji tłuszczowych i działa, jako enzym dezaktywujący wolne rodniki. Ma udział w zapobieganiu choroby wieńcowej, zaćmie, astmie, zapobiega szkodom wyrządzonym przez toksyny z zatrutego środowiska naturalnego.
Truskawki, dzięki zawartości witamin; C, K, beta- karotenu, kwasu foliowego oraz minerałom takim, jak; żelazo, mangan, potas wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Dzięki żelazu i rozpuszczalnej w wodzie witaminie C truskawka stanowi doskonałą ochronę immunologiczną. Żelazo poprawia przyswajanie tlenu przez krew i wytwarza odpowiednią ilość komórek obronnych, które zwalczają bakterie i wirusy.
Badania przeprowadzone w Kanadzie wykazały wirosobójczy wpływ truskawek w hodowlach komórkowych. Stwierdzono ich skuteczność w zwalczaniu np. wirusów Coxsackie i Herpes. Twierdzi się, że te owoce bogate w pektyny, mogą mieć korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy, zmniejszając stężenie złego cholesterolu, chronią przed miażdżycą.
Owoce truskawek powinni spożywać osoby z nieżytami wątroby i nerek, chorzy na płuca, dzieci i rekonwalescenci oraz chorzy na cukrzyce, ponieważ cukier zawarty w truskawkach jest łatwo przyswajalny. Błonnik pokarmowy zawarty w owocach wpływa na perystaltykę jelit i zapobiega rozwojowi raka jelita grubego i odbytnicy.
Dojrzałe truskawki działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Dzięki właściwościom zasadotwórczym i moczopędnym są zalecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek.

Reasumując; truskawki:
-wykazują działanie przeciwutleniające oraz działanie antynowotworowe,
-zmniejszają stężenie złego cholesterolu,
-chronią przed miażdżycą,
-wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciw bakteryjne
-działają krwiotwórczo, moczopędnie,
-wspomagają pracę nerek i wydzielanie żółci
-są skuteczne przy zaparciach
-poprawiają trawienie
-wspomagają usuwanie toksyn
- wspomagają układ odpornościowy
-mają korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy,
- przynoszą ulgę przy zapaleniu stawów, dnie, reumatyzmie
Sa zalecane dla rekonwalescentów, chorych na cukrzycę itd.

Zdarza się jednak, że truskawki mogą wywołać reakcje alergiczne w postaci pokrzywki. Wysypka jest wynikiem nadprodukcji w organizmie histydyny. Przyczynia się do tego alergen występujący w owocach.
Owoc truskawki odgrywa duże znaczenie w kosmetyce. Szczególnie działa maseczka z truskawek, która sprawia, że skóra staje się delikatna i świeża. Ma również zastosowanie, jako środek na przebarwienia skórne, egzemę, itp.

Wybór i przechowywanie
Owoce powinny być w dotyku twarde i suche, mieć szypułki, głęboko czerwony kolor i charakterystyczny zapach. Truskawki średniej wielkości są zazwyczaj bardziej smaczne niż duże.Spleśniałe i uszkodzone owoce należy usunąć. Truskawki szybko fermentują i pleśnieją nie należy trzymać ich w lodówce dłużej niż 2 dni.

Przygotowanie i podanie
Truskawki należy umyć tuż przed użyciem. Przed myciem nie powinno się usuwać szypułek, żeby owoce nie nasiąkały wodą, co miałoby wpływ na smak i konsystencję.
Truskawki stanowią ważny element prawidłowego żywienia.W sezonie należy je spożywać w dużych ilościach i pod każdą postacią. Są owocem przeznaczonym do spożycia w stanie surowym, W przetworach tracą cenne właściwości, smak, aromat, barwę.
Z truskawek można sporządzić smaczne zupy, napoje, są doskonałe do przygotowania drugich dań. Ciekawą grupę stanowią mięsa z sosem truskawkowym. Sos ten przygotowuje się z rozdrobnionych owoców rozprowadzanych wodą, zagęszczanych mąką ziemniaczaną, przyprawianych winem. Z truskawek sporządza się desery, wypieki (musy, suflety, mleczka, budynie, galaretki), są idealnym owocem deserowym. Z truskawek można sporządzać; dżemy, kompoty, konfitury, marmolady, przeciery, soki itp.
Truskawki mrożone zachowują praktycznie wszystkie walory owocu świeżego, dlatego są polecane do sporządzania potraw w okresie zimowym.
W średniowieczu kamienie w kształcie truskawek symbolizowały na ołtarzach doskonałość i pracowitość. Wierzenia ludowe podawały, że dwie osoby płci przeciwnej, które podzielą się zrośniętymi truskawkami, wkrótce obdarzą się uczuciem.
Truskawki należą obecnie do bardzo popularnych owoców, ale w odległych czasach były rarytasem na europejskich dworach. Podawano je w pięknych naczyniach nieodłącznie z szampanem. Owoc truskawki był przysmakiem całego świata, a jak legenda głosi wielki car Rosji, Piotr I, z dynastii Romanowów, delektował się truskawkami z bitą śmietaną.
Ten owoc stanowi źródło witamin, szczególnie witaminy C, składników mineralnych i bioflawonoidów. Mają ogromne walory odżywcze i lecznicze. Poleca się je spożywać na czczo gdyż wtedy nasz organizm otrzyma najwięcej witamin i minerałów. Powinni je spożywać wszyscy, niezależnie od wieku i stanu zdrowia, w tym sportowcy. Nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie.
Autor: Maria Szustakowska-Chojnacka

Źródło; D.Grotto ‘’101 produktów dla zdrowia i urody’’, J.Carper ‘’Apteka żywności’’, J.
Górnicka ‘’Apteka natury’’, Reader’s Digest ‘’Czy wiesz, co jesz?, B. Jakimowicz- Klein ‘‘Jedzenie, które leczy’’, strona internetowa (interpolonika.com/truskawki)
Rej.800./DIETETYKA – 38/2014.07.07/ JWIP.PL



Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Mirosław Luliński
Mirosław Luliński
GOŚCIE
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE