Strona G堯wna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdj耩

PIONIERZY

Kontakt
Artyku造:
Jan W這darek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
O鈔odki
R荅NE
Statystyka
Odwiedzi這 nas:
5565364
os鏏.
Oni s z nami:
Kapusta zalecana w diecie dla aktywnych fizycznie

Kapusta uprawiana jest od ponad 4000lat. Rozprzestrzeni豉 si przez p馧nocn Europ, do Niemiec, Polski i Rosji, gdzie sta豉 si popularnym warzywem. Kapusta nale篡 do rodziny krzy穎wych, obejmuj帷ej takie warzywa, jak: broku造, brukselka, kalafior, jarmu, rzepa czy kalarepa itd. Jedyn jadaln cz窷ci tej ro郵iny jest li軼iasta g堯wka. Istnieje ponad czterysta odmian tego warzywa. Najpopularniejsze to: kapusta bia豉 g這wiasta, czerwona, w這ska, czy peki雟ka.
Kiszona kapusta przyjecha豉 do Europy ze Wschodu, przywieziona przez Hun闚 i Mongo堯w. Budowniczowie Wielkiego Muru Chi雟kiego spo篡wali kapust, by mie energi i wytrzyma這嗆. W czasie intensywnych podr騜y podstaw diety Holendr闚 by豉 kapusta kiszona, kt鏎a zapobiega豉 szkorbutowi.

KAPUSTA DLA AKTYWNYCH. Kapusta posiada w豉軼iwo軼i androgeniczne, utrzymuje i przywraca prawid這wy poziom androgen闚 i r闚nowag mi璠zy androgenami a estrogenami w organizmie m篹czyzny. Niskie st篹enie androgen闚 we krwi m篹czyzny nie pozostawia bez wp造wu na czynno嗆 jego nerek. Badania wykaza造, 瞠 androgeny maj znaczenie dla prawid這wej pracy uk豉du renina-angiotensyna-aldosteron, to jest uk豉du hormonalno-enzymatycznego, odgrywaj帷ego kluczow rol w regulacji ci郾ienia t皻niczego, gospodarki wodno-elektrolitowej a tak瞠 do produkcji kalcytriolu ( aktywna forma witaminy D). Zaburzona r闚nowaga mi璠zy estrogenami a androgenami na korzy嗆 tych pierwszych zwi瘯sza ryzyko osteoporozy u m篹czyzn, przyczynia si do wzrostu ryzyka nadci郾ienia t皻niczego itp.

To wspania貫 warzywo zawiera du穎 indoli zwi您k闚 chemicznych obni瘸j帷ych poziom estrogen闚, co pozwala zmniejszy gromadzenie wody w tkankach i pobudzi spalanie tkanki t逝szczowej. Ni窺zy poziom estrogen闚 wi捫e si z wy窺zym poziomem testosteronu. Zwi您kiem, kt鏎y hamuje przekszta販anie testosteronu w estrogen jest indol-3- karbinol. To organiczny zwi您ek chemiczny, kt鏎y powstaje z glukozynolan闚 przy udziale mirozynazy. Ma wp造w na wzrost testosteronu, a tym samym na syntez bia貫k najwa積iejszego budulca tkanki mi窷niowej, zmniejszenia masy tkanki t逝szczowej.

Tkanka t逝szczowa jest aktywnym uczestnikiem przemian hormonalnych, producentem hormon闚- estradiolu. Kom鏎ki t逝szczowe, rozmieszczone wok馧 pasa nie tylko magazynuj, ale wytwarzaj estrogeny, co odbija si na r闚nowadze hormonalnej organizmu m篹czyzny. Aby zatem podnie嗆 poziom testosteronu niezb璠na jest redukcja tkanki t逝szczowej.

Badania wykaza造, ze im wy窺ze jest BMI ( wska幡ik masy cia豉, uzyskuje si go dziel帷 wag w kg, przez podniesiony do kwadratu wzrost w metrach) i im szersza talia tym ni窺ze st篹enie testosteronu we krwi, co oznacza, ze im wy窺za jest nadwaga, to tym mniej jest testosteronu.

WALORY OD玆WCZE. Bia豉 kapusta nale篡 do warzyw niskokalorycznych, zawiera troch bia趾a, w璕lowodan闚, prawie nie ma t逝szcz闚 oraz du穎 substancji balastowych. Charakteryzuje si du膨 zwarto軼i sk豉dnik闚 mineralnych, jak wap, magnez, 瞠lazo, siarka i selen oraz dostarcza witamin; C, E i K oraz witamin z grupy B tj.; B1,B6,B9 kwasu foliowego, biotyny, kwasu pantotenowego. Wykazuje du膨 zawarto嗆 glukozynolan闚. S to zwi您ki, w sk豉d, kt鏎ych wchodzi siarka, a mianowicie isotiocjanaty, lub izotiocyjaniany, tiocjanaty( olejki eteryczne). Wp造waj nie tylko na charakterystyczny smak kapusty, ale wykazuj zdolno軼i oddzia造wania na ca造 organizm, zwalczaj帷e choroby.

Kapusta kiszona opr鏂z wysokiej zawarto軼i sk豉dnik闚 od篡wczych zawiera bakterie kwasu mlekowego i w niewielkich ilo軼iach witamin B12, wyst瘼uj帷 ponadto wy陰cznie w produktach zwierz璚ych.

Dla wszystkich warzyw krzy穎wych charakterystyczna jest mocna wo, cierpko嗆 i ostro嗆, kt鏎e pot璕uj si w miar gotowania czy siekania. Dzieje si to, dlatego, poniewa enzym miozyna, kt鏎y jest obecny w warzywach krzy穎wych, zaczyna rozk豉da zwi您ki siarki. Kapusta zawiera ponadto indole, fitosubstancje, kt鏎e chroni przed rakiem piersi, prostat.

ZAWARTO汎 SKxDNIK紟 OD玆WCZYCH W 100G KAPUSTY BIAΒJ.
Kaloryczno嗆-29kcal, bia趾o 1,7g, t逝szcz-0,2g, w璕lowodany-7,4g, b這nnik-2.5g, sk豉dniki mineralne; s鏚-19mg, potas-228mg, wap-67mg, fosfor-33mg., magnez-13mg, witaminy; beta- karoten-52mcg, -E-1.67Mg, -B1-0,07mg, B2-0,06mg, witamina C-48mg.
Bardzo popularna w kuchni polskiej kapusta kwaszona, kt鏎a dostarcza (100g) 12kcal energii, 1,1g bia趾a, 0,2g t逝szczu, 3,4g w璕lowodan闚, 2,1g b這nnika, sk豉dniki mineralne; -s鏚-260g, potas-211mg, wap-36mg, fosfor-18mg, 瞠lazo-0,5mg, magnez-7mg, witaminy; Beta-karoten-18mcg, B1-0,03mg, B2-0,06mg, C-16mg.

Czerwona kapusta w por闚naniu z bia陰 ma wi璚ej witaminy C -54mg/100g produktu, potasu- 269mg/100g produktu i selenu, ale nieco mniej beta-karotenu. Sw鎩 kolor zawdzi璚za antocyjanom, kt鏎e maj dzia豉nie hamuj帷e procesy nowotworowe i zapalne.

Kapusta bia豉, jak kiszona wyr騜niaj si wysok zawarto軼i potasu, sodu, wapnia, fosforu oraz du膨 zawarto軼i witaminy C, zbli穎n do owoc闚 cytrusowych. Kapusta kiszona to doskona貫 廝鏚這 b這nnika a przy tym zawiera przyjazne bakterie Lactobacillus acidophilus. S, zatem bardzo zalecane do spo篡cia w okresie zimowym, czy na przedwio郾iu, gdy brakuje na rynku nowalijek, a poza tym s tanie. Kapusta zawiera prawie komplet witamin z grupy B, kt鏎e maj du篡 wp造w m. innymi na dzia豉nie uk豉du nerwowego.

ZNACZENIE DLA ZDROWIA. Potas zawarty w kapu軼ie zapewnia zr闚nowa穎n gospodark wodn, likwiduje opuchlizny i wzmacnia serce, natomiast wap-ko軼i i z瑿y, 瞠lazo, kwas foliowy i witamina B12( wy陰cznie w kiszonej kapu軼ie) pobudza tworzenie krwi.. Wysoka zawarto嗆 witaminy C, E oraz selenu- chroni przed przezi瑿ieniami i innymi infekcjami. Osoby, kt鏎e regularnie spo篡waj kapust, s zdrowsi a zawdzi璚zaj to mi璠zy innymi olejkom gorczycowym.

Kapusta zawiera glukozynolany, kt鏎e chroni przed rakiem. Zw豉szcza kiszona( podczas gotowania ilo嗆 korzystnej substancji ulega zmniejszeniu), zawiera zwi您ek przeciw rakowy-indol-3 karbinol, izotiocyjanin oraz sulforan. Zwi您ki te wspomagaj aktywacj i stabilizacj mechanizm闚 przeciwutleniania i detoksykacji w organizmie, co mo瞠 usuwa substancje wywo逝j帷e nowotwory.Indol-3- karbinol jest zwi您kiem, kt鏎y zapobiega powstawaniu raka. Jest on przedmiotem szczeg鏊nego zainteresowania uczonych, poniewa powstrzymuje powstawanie raka piersi zale積ego od estrogenu. Izo tiocyjaniany zapobiegaj rakowi p逝c i prze造ku zw豉szcza u os鏏 pal帷ych tyto, mog by skuteczne w przypadku raka uk豉du pokarmowego, uk豉du oddechowego, a tak瞠 jamy ustnej, gard豉, p逝c, 穎陰dka, odbytu. Wszystkie warzywa krzy穎we zawieraj du瞠 ilo軼i sulforanu, co zosta這 potwierdzone naukowo, kt鏎y usuwa zwi您ki rakotw鏎cze z organizmu cz這wieka.

W badaniach wykazano, 瞠 jedzenie kapusty cz窷ciej ni raz tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, za spo篡wanie dw鏂h 造瞠k gotowanej kapusty dziennie mia這 zabezpieczy przed rakiem 穎陰dka.Stwierdzono, 瞠 kapusta pomaga w leczeniu wrzod闚 穎陰dka, w zwi您ku z zawart w niej substancj- metylo-S- metionin, kt鏎a ponadto u鄉ierza b鏊. Gojenie si wrzod闚 zale積e jest od ilo軼i 郵uzu 穎陰dkowego chroni帷ego kom鏎ki przed dzia豉niem sok闚 trawiennych. Kapusta ma korzystny wp造w na gojenie si wrzod闚 trawiennych 穎陰dka i dwunastnicy, pod warunkiem, ze spo篡wa si ja surow albo pije sok z surowej kapusty.

Sok z surowej kapusty zawiera witaminy; C, grupy B, K, PP, leczy cukrzyc, oty這嗆, tarczyc, mia盥篡c, oczyszcza organizm dzi瘯i znajduj帷ym si w nim zwi您kom siarki, chloru, jodu. Jedna szklanka soku z kapusty rano i wieczorem pomaga straci nadwag, poniewa substancje zawarte w soku z kapusty powoduj intensywny rozk豉d tkanki t逝szczowej. Gdy jelita pracuj nieprawid這wo, powstaj gazy, po wypiciu soku. W tym wypadku nale篡 zaprzesta picia soku a jelita b璠 oczyszczone. Lekarze zalecaj picie soku profilaktycznie. Sok mo積a uzyska miksuj帷 li軼ie kapusty w sokowir闚ce. Dobrze jest sporz康za koktajle z sokiem z kapusty np. sporz康zony koktajl soku z kapusty wymieszany z sokiem z pomara鎍zy, marchwi, selera, przyprawiony cytryn i sokiem pomidorowym jest wspania造m od篡wczym napojem.

WALORY LECZNICZE. Niezwykle w豉軼iwo軼i lecznicze kapusty wykorzystywali ju Rzymianie w I wieku n.e, uwa瘸j帷 j za panaceum na wszystkie choroby. Ju od najdawniejszych lat by豉 ceniona za swe w豉軼iwo軼i lecznicze, przez medycyn ludow. Stosowano ok豉dy z li軼i i soku na z豉godzenie b鏊i reumatycznych, wrzod闚 i ran sk鏎nych, co potwierdzaj wsp馧cze郾i naukowcy. Kapusta jest cudownym lekiem, kt鏎y leczy prawie wszystko. Mo積a j stosowa zewn皻rznie, jak i wewn皻rznie, jedz帷 i pij帷 soki, kt鏎e maj w豉軼iwo軼i przeciw bakteryjne i przeciwwirusowe.

KAPUSTA WYKAZUJE NAST襾UJ。E Wx列IWO列I LECZNICZE:
-bia豉, w這ska, czerwona, peki雟ka bogata jest w zwi您ki chemiczne mog帷e zapobiega powstawaniu nowotwor闚, zw豉szcza jelita grubego, piersi, jajnik闚 itd.
-ze wzgl璠u na du瞠 ilo軼i witamin; C, E, grupy B niszczy wirusy i bakterie, wzmacnia odporno嗆 organizmu, obni瘸 poziom z貫go cholesterolu, zapobiega tworzeniu si blaszek mia盥篡cowych na 軼iankach t皻nic, co chroni przed chorobami uk豉du kr捫enia, usprawnia prac przewodu pokarmowego,
-spo篡wana na surowo odtruwa 穎陰dek i g鏎n cz窷 okr篹nicy,
-dzia豉 krwiotw鏎czo, poniewa zawiera du穎 瞠laza, zalecana dla os鏏 maj帷ych ma這 czerwonych cia貫k krwi, przeciwdzia豉 anemii,
-wp造wa korzystnie na uk豉d nerwowy, poprawia pami耩 i koncentracj, wykazuje dzia豉nie antystresowe,
-odm豉dza, przeciwutleniacze chroni przed wolnymi rodnikami,
-zwalcza wszelkiego rodzaju bole; uporczywe b鏊e g這wy, b鏊e mi窷ni, b鏊e reumatyczne, nerwob鏊e, b鏊e gard豉, z瑿闚 itd.
-leczy wszelkie owrzodzenia, wrzody jelit, 穎陰dka, itd.
-leczy i zwalcza kaszel, szczeg鏊nie suchy, alergiczny, koklusz, gru幢ic angin itd.
-leczy alkoholizm, kaca dzia豉j帷 odtruwaj帷o,
-wzmacnia s豉be w這sy i paznokcie
-leczy wszelkie choroby sk鏎ne; wysypki, p瘯aj帷e rany, czyraki, egzemy, zranienie itd.
(Bardzo d逝ga jest lista chor鏏, kt鏎e mo瞠my wyleczy dzi瘯i kapu軼ie.Nie spos鏏 je wszystkie wymieni).

Najzdrowsza jest kapusta surowa, spo篡wana w formie sur闚ek, sok z kapusty i 鈍ie瞠 kapu軼iane li軼ie. Stosowane do ok豉d闚, jak r闚nie kapu軼iane k徙iele, kt鏎e dzia豉j wzmacniaj帷o, usuwaj b鏊e staw闚, mi窷ni. Powinny one trwa oko這 ½ godziny. Do k徙ieli dodaje si wywar z ugotowanych dw鏂h g堯wek kapusty.

Kapusta jest idealnym warzywem stosowanym w dietach odchudzaj帷ych. Jest niskokaloryczna, posiada jak zaznaczono, wiele witamin, sk豉dnik闚 mineralnych, b這nnik pokarmowy, nie zawiera t逝szczu i cholesterolu, dzia豉 antyseptycznie, antywirusowo, zapewnia uczucie syto軼i i powoduje intensywny rozk豉d tkanki t逝szczowej. Natomiast kiszona kapusta pomaga w trawieniu, jest dobrym 鈔odkiem dezynfekuj帷ym przew鏚 pokarmowy. W czasie kiszenia kapusty dochodzi do fermentacji mlekowej.Spo篡wanie w zwi您ku z tym 篡wych kultur bakterii, kt鏎e opanowuj 鈔odowisko jelit, poprawia proces trawienia i wch豉niania sk豉dnik闚 od篡wczych oraz dostarcza witamin z grupy B.

Kiszenie kapusty by這 znane w Chinach jeszcze przed nasz er. Przygotowuje si j tak samo jak przed dwoma tysi帷ami lat, z t r騜nic, 瞠, wsp馧czesn kapust kisi si cz瘰to w ci庵u kilku dni.Proces kiszenia wed逝g dawnych metod powinien by d逝窺zy i trwa, co najmniej dwa tygodnie, w闚czas w kapu軼ie pojawia si wiele dobroczynnych produkt闚 fermentacji mlekowej. Jest to, jak zaznaczano produkt zdrowy.

W obrocie handlowym np. w odniesieniu do kapusty wyst瘼uj dwie metody utrwalania o odmiennych cechach sensorycznych i r騜nej warto軼i od篡wczej.Pierwsza polega na wykorzystaniu proces闚 fermentacji mlekowej- to kapusta kiszona/kwaszona. Natomiast druga na dodawaniu roztwor闚 kwas闚 organicznych np. kwasu octowego cytrynowego itp. bez przeprowadzenia procesu fermentacji mlekowej.

Utrwalanie 篡wno軼i przez dodawanie kwas闚 spo篡wczych definiowane jest, jako marynowanie. Kapusta otrzymana t drog powinna mie nazw ’’kapusta utrwalana kwasem octowym’’. W odr騜nieniu od kiszonej nie jest probiotykiem, nie zawiera 篡wych bakterii kwasu mlekowego, a dodawany kwas octowy niszczy witamin C. Kapusta utrwalana t metod posiada ni窺ze warto軼i o篡wcze i zdrowotne.

WYB紑 I PRZECHOWYWANIE. G堯wki kapusty powinny by du瞠 i zwarte, bez odbarwionych 篡貫k, bez podwi璠造ch i 鄴速ych listk闚. Ca貫 g堯wki kapusty nale篡 przechowywa w foliowej torbie w szufladzie lod闚ki i zu篡 w ci庵u trzech dni, maksymalnie do tygodnia.
Aby przyrz康zi potrawy z kapusty najpierw trzeba usun望 wszelkie uszkodzone lub podwi璠貫 li軼ie i wykroi br您owe plamki.Twarde zewn皻rzne li軼ie z wi瘯szych g堯wek odrzuci (, ale mo積a wykorzysta je do owini璚ia ryby gotowanej na parze). Przed u篡ciem p逝cze si kapust strumieniem zimnej wody. Bia陰 i czerwon szatkuje si no瞠m lub szatkownic. Najpierw nale篡 ci篹kim no瞠m przekroi g堯wk na 獞iartki, a nast瘼nie usun望 g陰b, poszatkowa
.
Przygotowanie i podawanie. Do przygotowania warzyw krzy穎wych nale篡 u篡wa jak najmniej wody, np. przygotowuj帷 sa豉tk z czerwonej kapusty, powinno si dusi kapust zaledwie skropion wrz徠kiem. Podobnie nale篡 przygotowywa sa豉tki z kapusty w這skiej. Jednak w niekt鏎ych przypadkach u篡cie wi瘯szej ilo軼i wody jest wskazane, np. w czasie gotowania kalafiora, Nale篡 w闚czas pami皻a, aby woda dochodzi豉 zaledwie do g鏎nej powierzchni warzywa, a nie przykrywa豉 ich, a wywaru nie nale篡 wylewa, lecz zu篡 do zup.
Gotuj帷 warzywa kapustne nale篡 jak najpr璠zej osi庵n望 wysok temperatur, zalewa si je wrz徠kiem, aby skr鏂i czas ogrzewania potrawy, aby unikn望 du篡ch strat witaminy C.
Warzywa te zawieraj olejki eteryczne, kt鏎e mo積a usun望 przez gotowanie czy duszenie w odkrytym naczyniu( najwi璚ej ulatnia si w ci庵 pierwszych 5-10 minut) i po tym czasie naczynie mo積a przykry( nieprzyjemn wo kapusty wch豉nia kawa貫k 篡tniego chleba)
Pozwalaj帷 si ulotni olejkom, nadajemy kapu軼ie wyj徠kowy, delikatny smak. Aby unikn望 wzd耩 dodajemy do gotowania wiatrop璠ny kminek, majeranek, koper.
Jak zaznaczono powy瞠j najlepsza i najzdrowsza jest kapusta spo篡wana na surowo w postaci r騜nych sur闚ek, kt鏎 mo積a 陰czy z r騜nymi warzywami i owocami? Kapust mo積a gotowa, dusi, sma篡, kisi itp. Mo瞠 stanowi danie g堯wne lub dodatek do innych potraw. Sporz康za si zupy, kremy, sur闚ki, sa豉tki, zapiekanki itp. Kapusta jest niskokaloryczna i lekkostrawna, gdy spo篡wana jest na surowo, natomiast dodatki w postaci t逝stych mi瘰, boczku, golonki, kie豚as, kt鏎e s ulubionymi dodatkami do tradycyjnego bigosu, sprawiaj, 瞠 staje si ona ci篹kostrawna i kaloryczna. Dodaj帷 przyprawy, jak majeranek, kminek, koper, staje si mniej ci篹kostrawna.
Bardzo lubiana jest kapusta kiszona, kt鏎a dost瘼na jest przez ca造 rok. Potrawy z kapusty doprawia si przyprawami, rozmarynem, kminkiem, koprem w這skim, kolendr, zielem angielskim li軼iem laurowym, majerankiem.

Kapusta, kr鏊owa warzyw, znajduje si na czele najzdrowszych warzyw, jest nie do zast徙ienia. Powinno si j spo篡wa pod r騜nymi postaciami, co najmniej kilka razy w tygodniu lub codziennie wypija szklank skoku. W ten spos鏏 tanim kosztem oczy軼i mo積a nasz organizm i poprawi metabolizm.
Korzystajmy, zatem z warzyw krzy穎wych! Wszystkie te warzywa maj czw鏎dzielne kwiaty, co spowodowa這, ze zosta造 nazwane krzy穎wymi. S to; broku造, brukselka, kapusta, kalafior, rze簑cha, chrzan, jarmu, kalarepa, gorczyca, rzodkiew i rzodkiewka, brukiew, rzepa. Wszystkie zawieraj substancje mog帷e przeciwdzia豉 czynnikom rakotw鏎czym. Maj wielkie znaczenie dla naszego zdrowia a w sporcie poprawiaj wyniki.
Autor; Maria Szustakowska-Chojnacka.

Rej.888. DIETETYKA - 47/2019.03.20/ JWIP.PL



Nie nale篡 rozpoczyna treningu si這wego pod wp造wem 鈔odk闚 dopinguj帷ych i odurzaj帷ych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i 獞icze nale篡 si skonsultowa z lekarzem. Autorzy i w豉軼iciel strony JWIP.PL nie ponosz jakiejkolwiek odpowiedzialno軼i za skutki dzia豉 wynikaj帷ych bezpo鈔ednio lub po鈔ednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artyku造
Po瞠gnanie warsza...
Kapusta zalecana ...
Kulturystyka w mo...
Zaburzenia r闚now...
安i皻o Niepodleg...
Flesz
Nasza stra - "pretorianie" z 1973 r.
Nasza stra - "pretorianie" z 1973 r.
w toku modyfikacji. TKKF "BΧSKAWICA" DO POΜWY LAT 70.
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionier闚



















































Je瞠li na tej stronie widzisz b陰d, napisz do nas.

Jan W這darek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | O鈔odki | R荅NE