Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
10025166
osób.
Oni są z nami:
Papryka w diecie kulturysty. Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka

Papryka ze względu na to, że jej owoce są wyjątkowo bogatym źródłem cennych składników odżywczych i jednocześnie niskokaloryczne, są szeroko stosowane w diecie odchudzającej. Zalecane są również dla sportowców – kulturystów. Podczas spożywania potraw z papryki (szczególnie ostrej) uwalniają się kwasy tłuszczowe, zwiększa się poziom adrenaliny, przyspiesza metabolizm, dzięki czemu spala się tłuszcz a nasila się synteza białka. Jedząc dużo papryki odświeżamy żołądek i jelita i tworzą się lepsze warunki do dobrego funkcjonowania systemu ochronnego całego organizmu.
W tym miejscu należy przypomnieć, że u sportowców wpływ wysiłku fizycznego na układ odpornościowy jest zależny od intensywności, czasu trwania i rodzaju wysiłku. Długotrwały, umiarkowany trening stymuluje mechanizmy odpornościowe, ale ostry wysiłek przejściowo upośledza odporność.


Papryka, zwana często pieprzem tureckim, to roślina jednoroczna. Owocem jest 3-komorowa jagoda nazywaną zwyczajowo strąkiem. Ojczyzną papryki są Ameryka Środkowa i Ameryka Południowa, gdzie mieszkańcy Meksyku i Peru używali jej zamiast soli.Do Europy przywieźli ją konkwistadorzy, uważając, że może zastąpić pieprz, wówczas bardzo drogą i cenną przyprawę.

Papryka należy do grupy warzyw bardzo bogatych w witaminę C i beta- karoten oraz w sole mineralne. (Pod względem zawartości witaminy C zajmuje pierwsze miejsce wśród warzyw). Gotowanie czy duszenie nie powoduje rozkładania witaminy C. Tę wyjątkową właściwość zawdzięcza temu, ze w jej składzie nie występuje enzym askorbinaza. Enzym ten przyspiesza rozkład witaminy C(dodatek tłuszczu do obróbki termicznej innych warzyw działa ochronnie na tę witaminę) Papryka zawiera flawonoidy, którym przypisuje się działanie rozrzedzające krew, co może chronić przed zaburzeniami krążenia, przed zawałem serca albo wylewem krwi do mózgu, Szczególne znaczenie ma luteolina, która nawet w niewielkich ilościach stanowi ochronę przed chorobami serca, chorobami nowotworowymi i chronicznymi dolegliwościami wieku starczego. Papryka spożywana w niezbyt dużych ilościach(tylko, jako przyprawa) drażni błonę śluzową jamy ustnej a potem ścianki żołądka i jelit pobudzając do zwiększonego wydzielania soku żołądkowego. Spożywanie w większych ilościach może uszkodzić żołądek i nerki.

Papryka ma ostry, piekący smak, za co odpowiedzialny jest alkaloid kapsaicyna. Na podstawie zawartości kapsaicyny w owocach klasyfikuje się paprykę do odmian ostrych lub słodkich. Owoce odmian słodkich są stosunkowo duże, o kształtach od kulistych ( tzw. papryka pomidorowa) do mocno wydłużonych. Odmiany łagodniejsze mają zastosowanie, jako warzywo. Papryka dojrzewając zmienia kolor z zielonego na czerwony Lub żółty i staje się słodsza.Tak, więc papryka, jak niektórzy ludzie i wina, staje się lepsza z wiekiem(papryka czerwona zawiera blisko 16razy więcej beta- karotenu i 1, 6 razy więcej witaminy C niż zielona). Owoce odmian ostrych są dużo mniejsze, o różnych kształtach. Mają barwę jasną lub ciemnoczerwoną. Wysuszone i sproszkowane używane są, jako ostra przyprawa do potraw. Na smak papryki wpływa również zawartość olejku eterycznego 0,17-1,25%.

Skład 100g części jadalnych papryki czerwonej i zielonej
Papryka czerwona Papryka zielona
Kalorie (kcal) 28 ; 18
Białko (g) 1,3 ; 1,1
Tłuszcz (g) 0,5 ; 0,3
Węglowodany (g) 6,6; 4,6
Potas (mg) 255 ; 176
Wapń (mg) 13 ; 12
Fosfor (mg) 31 ; 23
Żelazo (mg) 0,6 ; 0,5
Magnez (mg) 11 ; 9
Beta –karoten µg 3165 ; 193
Wit.E (mg) 2,9 ; 3.1
Wit.C (mg) 144 ; 91

Odmiany ostre papryki zawierają 0, 5-1, 9% kapsaicyny, a słodkie – 0,01-0,015%. Ostra papryka zawiera duże dawki kapsaicyny, substancji o działaniu przeciwbólowym i przeciw zapalnym, pomocnej w powstrzymywaniu formowania złogów przeciw cholesterolowych. Pobudza zakończenie nerwów czuciowych skóry i błon śluzowych oraz drażni tkanki otaczające, wywołując przekrwienie. Z tego powodu papryka ostra stała się surowcem, z którego przygotowuje się różnego rodzaju maści, plastry itd.Leków takich używa się w bólach reumatycznych, nerwobólach itp. Papryczki ostre powodują uwolnienie się w organizmie –endorfin- naturalnych substancji przeciwbólowych. wytwarzanych w mózgu. Dr., Rozin, który badał przyprawy w Meksyku i w USA stwierdził, że osoby regularnie jedzące paprykę chili popadały w uzależnienie, chcąc żyć stale w „błogostanie”, ponieważ endorfiny są to naturalne substancje morfino podobne, które hamują uczucie bólu i dają uczucie euforii. W Ameryce papryka chili jest stosowana, jako środek przeciw starzeniu a Japończycy uważają, że może zwiększyć płodność. Na całym świecie stosowana jest, jako afrodyzjak.

Aby polubić ostre przyprawy, należy zacząć od małych dawek; 10-20 kropli czerwonego sosu chili na szklankę wody, wypijając każdego dnia. Można zastosować metodę indyjską jedząc jednocześnie jogurt, co koi podrażnienie języka i żołądka,
Walorami leczniczymi papryki zainteresowali się naukowcy na Węgrzech i w I połowie XX wieku. Wtedy to właśnie węgierski biochemik Albert Sznet-Gyorgyi wyodrębnił z niej po raz pierwszy krystaliczny kwas askorbinowy, za co został uhonorowany Nagrodą Nobla.

Węgrzy i Bułgarzy uważają paprykę za lek na długowieczność i dobre samopoczucie. Sądzą, że jej zawdzięczają swój „ognisty temperament”. S pożywają ją 3-4 razy dziennie zarówno, jako warzywo świeże jak i w postaci przetworów.
Ze względu na wysokie walory odżywcze paprykę można podawać pod różnymi postaciami, oczywiście najzdrowiej na surowo. Gotowanie i duszenie papryki należy ograniczyć do minimum. Aby zachowała ona swoją naturalną jędrność należy gotować pod przykryciem. Papryki nie można wkładać do gorącego tłuszczu, gdyż zawarty w niej cukier karmelizuje i nadaje potrawom gorzki smak. Owoce papryki można zastosować, jako element dekoracyjny.
Autor: Maraia Szustakowska - Chojnacka, wrzesień 2008 r.
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Rytis Maijauskas 1965 r.
Rytis Maijauskas 1965 r.
JAK TO BYŁO KIEDYŚ...
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE