Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
10039005
osób.
Oni są z nami:
Czosnek - cud natury! Autor:Maria Szustakowska–Chojnacka
Czosnek jest byliną, która wytwarza cebulę ( główkę ) złożoną z kilku cebulek ( ząbków). Z główki wyrasta łodyga zakończona kwiatostanem, tzw. baldachimem, który złożony jest z drobnych liliowych kwiatów. Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd dostał się na Bliski Wschód, a następnie do Europy. Obecnie uprawiany jest na całym świecie, jako roślina lecznicza i przyprawowa.
Już w starożytności Egipcjanie, Grecy, Rzymianie cenili czosnek, jako przyprawę o dużych właściwościach leczniczych. W czasach biblijnych cieszył się on dużym uznaniem Żydów .( Rzadko spotyka się u Żydów stwardnienie rozsiane ) Informacje o leczniczym działaniu czosnku pochodzą od starożytnego Sumeru ( 4000 lat p.n.e. ) Główki czosnku widnieją na malowidłach starożytnego Egiptu ( 3200 lat p.n.e. ), w pałacu Knossos na Krecie i w ruinach Pampei.


Czosnek w 100 g dostarcza; 146 kcal ,6,4 g białka, 0,5 g tłuszczu, 36,2 g węglowodanów, 4,1 g błonnika, 400 mg potasu, 41 mg wapnia, 153 mg fosforu, 1,7 mg żelaza, 25 mg magnezu, 31 mg witaminy C, witaminy z grupy B .Zawiera także fitosterole, flawonoidy, pektyny, śluzy, mieszaninę lotnych związków bakteriobójczych, związków siarkowych, a wśród nich bezwonną allilinę, która po uszkodzeniu tkanek rozpada się na bakteriobójczy związek, zwany allicyną pod wpływem enzymu-allinazy. Allicyna następnie ulega rozpadowi na ajoen i kilka wielosiarczków, odpowiedzialnych za zapach czosnku. Zawartość allicyny w czosnku wynosi około 10 g/kg .Liście czosnku zawierają prowitaminę A ( brak jej jest w ząbkach ), ślady witamin z grupy B oraz witaminę C.

Zwolennicy naturalnego sposobu odżywiania się oraz zielarze stosują czosnek w leczeniu różnych dolegliwości. W krajach śródziemnomorskich, w których do potraw dodaje się dużo czosnku, odnotowano mniejszą liczba zachorowań.
Czosnek bez wątpienia niszczy bakterie. W roku 1966 chemik Chester j. Cavalito wyizolował allicynę, substancję nadającą czosnkowi zapach i zarazem działającą przeciwbakteryjnie. Badania wykazały, że czosnek może niekiedy działać silniej niż penicylina i tetracyklina. Właściwości lecznicze czosnku wiążą się przede wszystkim z występowaniem w jego składzie związków siarki, ( które podczas miażdżenia czosnku dają ostry zapach ). Związki te ( dwusiarczek allilu ) mogą zapobiegać zachorowaniom na raka. Czosnek neutralizuje wolne rodniki, chroni organizm przed ich atakiem.

Działa podobnie jak antybiotyki wobec drobnoustrojów chorobotwórczych, zwłaszcza wobec paciorkowców ( Streptococcus ) i gronkowców ( Staphylococcus ), co potwierdzają liczne badania. Efekt stosowania czosnku bywa czasem nawet lepszy niż niejednego syntetycznego antybiotyku. Czosnek eliminuje bakterie, grzyby, pasożyty nie dając przy tym objawów ubocznych. Allicyna, ( która daje czosnkowi jego zapach ), jest przekształcana w organizmie w substancję podobną, do leku rozpuszczającego śluz oskrzelowy. Zasługuje ona w pełni na miano naturalnego antybiotyku zalecanego przy zapaleniu zatok, bólu gardła itp.
W Rosji czosnek nazywany jest ‘’ rosyjską penicyliną ’’ i stosowany jest do zwalczania epidemii grypy, przeziębień, kaszlu i zaburzeń jelitowych. W wielu krajach jest oficjalnie uznany i stosowany, jako czynnik przeciwbakteryjny.

Czosnek jak i cebulę należy jeść przy pierwszych objawach choroby, gdy nadchodzi ból gardła itp. ( trzeba posiekać na kawałki czosnek i połknąć jak tabletki. Jeśli powoduje wzdęcia zmniejszyć dawkę. Dobrze jest stale trzymać w ustach ząbek czosnku i zmieniać go dwa razy dziennie, z wyjątkiem snu ). Syrop czosnkowy można stosować, gdy wystąpią pierwsze symptomy infekcji. Zaleca się 5 ml syropu cztery lub pięć razy dziennie.
Te dwie przyprawy, zalecane przez medycynę ludową, mają właściwości niszczenia drobnoustrojów odpowiedzialnych za przeziębienie i grypę. Wyciąg z czosnku zabija w 100 % rhinowirusy i wirusy para influenza - 3, powodujące przeziębienie i infekcje grypopodobne.

Czosnek ma działanie wzmacniające odporność. Ma wpływ na działanie limfocytów T i makrofagów, kluczowych elementów układu odpornościowego. Stwierdzono, że wyciąg z czosnku pobudza makrofagi do wytwarzania większej ilości czynników zabijających drobnoustroje i komórki nowotworowe.
Dla osób, które mają obniżoną odporność zaleca się dwa ząbki czosnku dziennie. Zmiażdżone ząbki czosnku w zalewie octowej można dodawać do sałatek i innych potraw, gdyż skutecznie wzmacniają układ odpornościowy.
Pisma medyczne wykazują, że jedzenie czosnku znakomicie wpływa na układ krążenia. Czosnek obniża poziom cholesterolu, wpływa na jego zawartość we krwi, redukuje szkodliwą frakcję LDL i przyczynia się do zwiększenia stężenia korzystnej dla zdrowia frakcji HDL. Przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu zarówno skurczowemu jak rozkurczowemu .( W Chinach i w Japonii został uznany, jako lek na nadciśnienie ) Wzmacnia mięsień sercowy.

Czosnek udrażnia naczynia krwionośne. Regularne jego jedzenie może powstrzymać zrastanie naczyń, a nawet odwrócić ten proces, pomagając je udrożnić .Czosnek zmniejsza krzepliwość krwi i jej lepkość oraz zwiększa szybkość rozpuszczania zakrzepu. Lekarze amerykańscy wyodrębnili składnik czosnku, który nazwano ‘’ajoenem’’, działający podobnie na procesy krzepnięcia krwi jak aspiryna, - jeden z najstarszych i najbardziej znanych na świecie leków. Ajoen zmniejsza skłonność do zmian zakrzepowo - zatorowych. ( W dawnej Rosji wyciskano czosnek, zalewano wódką i pozostawiano na kilka dni. Ten napój stosowano, jako’’ rozcieńczający krew.’’ )
Czosnek może opóźniać powstawanie uszkodzeń żołądka i tworzenie się wrzodów. Uczeni sądzą, że to działanie ochronne wynika z łagodnego podrażniania ścian jelita. Zwiększa się produkcja prostaglandyn, substancji ochronnych, a w związku z tym oporność komórek na działanie soków trawiennych. Czosnek, podobnie jak imbir, jest znany w medycynie ludowej, jako środek przeciwko wzdęciom. Uczeni amerykańscy potwierdzili ten fakt.
Czosnek jedzony na surowo lub połykany w kapsułkach może przynieść poprawę w leczeniu; liszajca, ( zakaźnej choroby skóry ), gdyż działa bakteriobójczo, jak również przy zakażeniu wirusem brodawki. ( Brodawki są to niezłośliwe narośla skórne, które mogą występować na całym ciele ) Pomocny w leczeniu grzybicy międzypalcowej sportowców.
Roślina ta przyczynia się do poprawy czynności wątroby, wzmaga regenerację jej komórek, ponieważ ma działanie detoksykacyjne.
Dla zmniejszenia uszkodzenia stawów zielarze zalecają świeży lub kapsułkowany czosnek. Jest on również zalecany w cukrzycy, ponieważ w trakcie tej choroby występuje tendencja do zakażeń grzybiczych. Podwyższone stężenie glukozy tworzy dobre środowisko do ich rozwoju. Czosnek hamuje ich wzrost. Radykalnie zapobiega próchnicy zębów. Jest też skutecznym lekiem na rwę kulszową szczególnie mleko czosnkowe. Można je pić na surowo lub gotowane, ale lepsze jest mleko surowe.
Czosnek stosowany jest też zewnętrznie przy odczynach ropnych i zapalnych stanach skóry.
Zastosowanie lecznicze czosnku ; - pobudza układ odpornościowy ( zawiera selen ,) działa zapobiegawczo i pomaga w; - zapaleniu oskrzeli i płuc, - przeziębieniu, grypie, przy; - kaszlu, bólu gardła, katarze – zapaleniu zatok bocznych nosa, w; -.obniżeniu poziomu cholesterolu, - obniżeniu ciśnienia krwi, - zapobiega krzepnięciu krwi, zmniejsza lepkość krwi, - obniża stężenie glukozy we krwi w początkowej fazie cukrzycy - zawiera substancje chemiczne, które mogą działać przeciwnowotworowo - przyczynia się do poprawy czynności wątroby, żołądka - w chorobach skórnych, - chroni komórki przed gromadzeniem toksyn ( bogaty w siarkę ) itd.

Najlepiej używać czosnku najświeższego i z własnej hodowli, gdyż lecznicze właściwości czosnku zależą od rodzaju gleby. Czosnek powinien być surowy. Można go jeść w każdej postaci razem z innym pożywieniem, aby się ustrzec przed silnym jego działaniem. Może też być stosowany z innymi antybiotykami i lekami przeciwcukrzycowymi, ale należy pamiętać, że nie wolno przerywać stosowania tych leków bez uzgodnienia z lekarzem. Nie wolno bez konsultacji z lekarzem podawać świeżego czosnku dzieciom poniżej 12 roku życia. W nielicznych przypadkach czosnek może wywołać alergie, migreny itp.

Czosnek jest ciężkostrawny, drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego. Przeciwwskazany jest dla osób chorych na nerki. Nie powinny go spożywać kobiety karmiące niemowlęta.
Wadą czosnku jest jego zapach, który ulatnia się nie tylko z wydychanym powietrzem, ale przez całą powierzchnię skóry. Tę przykrą dolegliwość można złagodzić poprzez żucie natki pietruszki, ziarna kawy itp. Przypuszcza się, że zawarty w natce chlorofil neutralizuje zapach czosnku. Francuzi stosują czerwone wino. Można też pić mocną kawę, mleko, jogurt, miód. Dla usunięcia zapachu czosnku z rąk należy przemyć je sokiem cytrynowym lub umyć je w zimnej wodzie, przetrzeć solą, opłukać i umyć ciepłą wodą z mydłem.
Czosnek jest najbardziej wszechstronną i niedocenianą w pełni rośliną i nie bez powodu zwolennicy naturalnego sposobu odżywiania uważają go za cud natury. Jest bezpieczny i skuteczny. Pozytywnie wpływa na czynniki ryzyka chorób wieńcowych serca, pomaga w ochronie serca przeciw stwardnieniu tętnic, normalizuje poziom lipidów we krwi. Ma zastosowanie przy tak wielu schorzeniach. Jest najstarszą rośliną leczniczą znaną od najdawniejszych czasów. Przez wieki cebula i czosnek były stosowane, jako preparaty; moczopędne, na okłady, na porost włosów, odkażające, przeciwzapalne, uspakajające itd.
Z pewnością każdy z nas pragnie być zdrowy, uniknąć nadciśnienia, miażdżycy naczyń, spowolnić procesy starzenia itp. - Jedzmy, więc zatem regularnie czosnek; - 2 - 3 ząbki dziennie !

Już od dawna zauważono, że czosnek odmładza i przedłuża życie. Aby odmłodzić nasz organizm stosujmy nalewkę, której receptura ( podana poniżej ) została opracowana w tybetańskich klasztorach już w IV - V wieku p.n.e. Kurację tę należy stosować raz w roku i można powtórzyć ją po 5 latach.

( Uczestnicy delegacji z UNESCO, zwiedzając Tybet w 1971 r, znaleźli na ruinach klasztoru gliniane tablice. Na nich znajdowała się receptura, którą przetłumaczono i w ten sposób dotarła ona do Europy ).
Receptura; 35 dag świeżego obranego czosnku należy rozetrzeć i zmieszać z 200 ml spirytusu i pozostawić w ciemnym naczyniu szklanym na 5dni .Stosować nalewkę rano zaczynając od 1 kropli, w południe – 2 krople, wieczorem – 3 krople. Następnego dnia - 4 krople aż do 25 kropli dziennie. Potem przyjmować po 25 kropli trzy razy dziennie aż do zużycia nalewki. Można miksturę wypijać z mlekiem
Autor : Maria Szustakowska.- Chojnacka, styczeń 2010r.
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Zwycięstwo, 1998 r.
Zwycięstwo, 1998 r.
JEWGIENIJ KOŁTUN, ROSJA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE